Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAZITE NA NJIH

Kada je prevruće za šetati psa? Stručnjaci otkrivaju kako im visoke temperature mogu naštetiti

Shutterstock
17.06.2022.
u 07:00

Nije samo hodanje ono što je problematično tijekom velikih vrućina. Stručnjaci preporučuju da izbjegavate trčati i voziti bicikl s vašim ljubimcem je će se nakon toga teže ohladiti

Velike su vrućine opasne i za ljude, a za pse mogu čak biti i smrtonosne. Toplinski udar kod pasa se događa kad im se temperatura tijela više ne može sama regulirati i održavati na ugodnoj razini pa stručnjaci preporučuju da za vrijeme velikih vrućina, pse šetate samo u određeno doba dana, piše Express

- Idealno vrijeme za šetnju je rano jutro prije nego što se tlo zagrije i kada je zrak još hladan. Ako niste jutarnja osoba, onda je možete šetati psa kada sunce počne zalaziti i kada temperatura padne - rekla je veterinarka Linda Simon.

Ljudi putem interneta pokazali kako izgleda rad od kuće s ljubimcima

1/12

No, nije samo hodanje sa psom problematično tijekom velikih vrućina; stručnjaci preporučuju da izbjegavate i trčati i voziti bicikl s vašim ljubimcem jer će se nakon takve aktivnosti teško rashladiti. Osim toga, šetanjem psa kada je najtopliji dio dana, riskirate opečene jastučiće njegovih šapica na vrućem pločniku. 

- Samo 15 minuta velike vrućine može za psa biti smrtonosno za pa se ne isplati riskirati samo zbog šetnje ljubimca. Ako nemate vremena šetati psa ujutro ili predvečer kada je hladnije, odite s njim u neko šumsko područje ili park zasjenjen drvećem jer su na takvim mjestima temperature uvijek nešto niže - rekla je veterinarka. 

Stručnjaci ističu da je za većinu pasa već temperatura od 25°C jako visoka, pogotovo ako trče ili ako imaju problema s disanjem ili pretilošću. 

Znakovi opečenih jastučića na šapicama pasa su:

Šepanje ili odbijanje hodanja

Lizanje ili žvakanje šapica

Jastučići tamnije boje

Mjehurići ili crvenilo

Znakovi toplinskog udara psa su:

Teško dahtanje i otežano disanje

Pretjerano slinjenje 

Pospanost ili nekoordiniranost

Nesvjestica i/ili povraćanje

Megan (31) je dala otkaz kako bi provela posljednje dane sa svojim bolesnim psom: 'Želim s njom raditi sve što dosad nismo stigle' ❤  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije