Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdravlje u tanjuru

Juha od rajčica može vas izliječiti, ovo je odličan razlog da je pripremite već danas

Juha od rajčice
Thinkstock
06.07.2017.
u 12:04

Poduža je lista dobrobiti konzumacije rajčice i to je odličan razlog da već danas servirate krepku, ukusnu juhu..

Idealno je vrijeme da svoju prehranu obogatite s podosta rajčice. Osim što je ukusnog ploda, rajčica će izliječiti neke bolesti, ali i spriječiti mnoge. Ima malo kalorija, a dosta hranljivih sastojaka. Sadrži bjelančevine, beta-karoten, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamine B, vitamin C, vitamin D, vitamin K, željezo, zeaksantin, likopen, kalij, kalcij, karotenoid, lutein, magnezij, mineralne soli, natrij, proteine, ugljikohidrati, kofeinsku kiselinu, klorogensku kiselinu, ferulinsku kiselinu, flavonoid, fosfor, bakar, mangan, bor i kobalt.

Ima antioksidantsko i antiseptičko djelovanje, čistač je organizma i diuretik. Dokazano je da veoma povoljno djeluje u borbi protiv alergija, anemije, artritisa, astme, bolesti srca i krvnih žila, bolesti zuba, usne šupljine i ždrijela, bronhitisa, gihta, ekcema, impotencije, imunodeficijencije, istegnuća mišića i ligamenata, katarakte oka, u liječenju raka, kod makularne degeneracija, migrene, neplodnosti, opeklina od sunca, osteoporoze, osteoartritisa, povišenog kolesterola, prehlade i gripe, kožnih bolesti, katara crijeva i želuca. Regulira krvni tlak, probavu, pomaže pri mršavljenju, sprječava rak prostate, pomaže kod umora i iscrpljenosti, hemeroida, herpesa, dijabetesa...

Poduža je lista dobrobiti konzumacije rajčice i to je odličan razlog da već danas servirate krepku, ukusnu juhu..

Juha od rajčice i bosiljka

Sastojci:

– 1 kg zrelih rajčica

– češnjak

– 2 žlice sjeckanog svježeg bosiljka

– jušna žlica maslinova ulja

– žlica balzamičnog octa

i po želji, sol, papar. 

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 C. Rajčice stavite na lim za pečenje i neoguljene češnjeve češnjaka. Pomiješajte ulje i ocat i poprskajte po rajčicama. Pecite ih 20-ak minuta, napola ohlađene očistite od kožice i protisnite kroz cjedilo u lonac. Dodajte povrtni temeljac i prokuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje. dodajte bosiljak i pustite da zavrije.  Na kraju po želji začinite solju i paprom. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije