Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za štednju novaca

Je li bolje ostaviti grijanje tijekom dana ili ga upaliti kad dođete doma? Evo što kažu stručnjaci

shutterstock
05.10.2020.
u 15:36

Mnogi se stručnjaci slažu da je najvažnija stvar koju treba uzeti u obzir kada je u pitanju učinkovito grijanje vašeg doma je otkriti gdje toplina izlazi iz vašeg doma.

Jesen je službeno tu, temperature lagano padaju i lišće mijenja boju. Dok se privikavamo na niže temperature, ljudi međusobno počinju postavljati isto pitanje: ‘Jeste li već upalili grijanje?’ Neka kućanstva izdrže koliko mogu, a druga ga upale s prvim niskim temperaturama. No što se tiče korištenja centralnog grijanja, je li istina da ako cijeli dan lagano radi, štedi novac? Kao i kod većine stvari, odgovor nije jednostavan, prenosi metro.co.uk.

Stručnjaci sugeriraju da je ostavljanje grijanja na laganom tijekom cijelog dana kako biste uštedjeli samo mit. S jedne strane, ostavljajući grijanje uključenim cijeli dan, kotao će morati raditi kako bi održavao temperaturu na zadanoj razini, a energiju ćete trošiti cijeli dan u usporedbi s podešavanjem da grijanje kreće u odabrano vrijeme. Međutim, ako je dom hladniji, trebat će vam više energije da ga zagrijete kada dođete i uključite grijanje.

Stoga savjetuju korištenje tajmera. To omogućuje da se grijanje uključuje i isključuje kada ćete ga najviše željeti i ne morate brinuti hoćete li ga zaboraviti isključiti.

Mnogi se stručnjaci slažu da je najvažnija stvar koju treba uzeti u obzir kada je u pitanju učinkovito grijanje doma je otkriti gdje toplina izlazi iz njega. Ako je dom dobro izoliran, potrošit ćete manje energije bez obzira na to ostavljate li grijanje cijeli dan ili koristite timer. Što su gubici topline manji, to ćete manje energije potrošiti za postizanje ugodne temperature u domu.

Milka i Vid uzgojili su bundevu tešku čak 120 kilograma:

Ključne riječi

Komentara 31

Avatar Osvetnik Ernesta Fulira
Osvetnik Ernesta Fulira
17:49 05.10.2020.

Gluposti. Osobno iskustvo - stan u zgradi od 110 m2, 2 vanjska zida, zidovi beton, fasada stiropor 10 cm. Termostat na 23 C danju i noću, 0-24. Otvoreni radijatori na max u svim prostorijama. Potrošnja plina cca 30% manja nego kada smo imali namješten famozni tajmer i palili grijanje samo kada smo doma. Tako da ne gluparajte. Osnove termodinamike.

Avatar Asterix
Asterix
21:31 05.10.2020.

Najjači je zaključak članka, ako je stan izoliran manje ćete potrošiti energije za grijanje. Ako ste se najeli niste gladni.

Avatar Večernje žutilo
Večernje žutilo
19:51 05.10.2020.

"...Je li bolje ostaviti grijanje tijekom dana ili ga upaliti kad dođete doma?..."___Kad je vani -16, najbolje isključiš ujutro grijanje, ostaviš nakipan prozor da ipak uđe malo zraka i kad se vratiš doma imaš popucane cijevi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije