Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Jagode i bobičasto voće protiv starenja i visokog tlaka

Kontrolirajte probleme s tlakom već za stolom konzumirajući veće količine bobičastog voća. Dakako ne u aromatiziranim oblicima, kolačima i sokovima, nego u prirodnom obliku i što svježije
26. siječnja 2011. u 11:30 1 komentara 123 prikaza
jagode

Jagode i sve bobičasto voće pomažu imate li visok tlak – hipertenziju.

Kontrolirajte probleme s tlakom već za stolom konzumirajući veće količine bobičastog voća. Dakako ne u aromatiziranim oblicima, kolačima i sokovima, nego u prirodnom obliku i što svježije.

Skupina znanstvenika na sveučilištu Harvard istraživala je prisutnost antocijanina u bobičastim plodovima te zaključila da imaju veliku ulogu u arterijskoj hipertenziji, donosi Pourfemme.

Istraživanje koje je proveo profesor Eric Rimm objavljeno je u American Journal of Clinical Nutritionu, a temelji se na promatranju 181.000 dobrovoljaca, muškaraca i žena, a u sklopu programa američkoga javnog zdravstva Health Study el’Health Professionals Follow-up Study.

Studija je provedena u 14 godina, a prikupljeni su vrlo zanimljivi podaci koje proizlaze iz konzumacije jagoda i borovnica. Osim blagotvornog učinka na snižavanje visokog tlaka, jagode su vrlo dobre za poboljšanje memorije.

Tijekom ispitivanja 35.000 dobrovoljaca uspjelo je kontrolirati razvoj hipertenzije unosom hrane bogate flavonoidima koja smanjuje rizik od bolesti cirkulacijskog sustava. Osim bobičastog voća konzumirali su čaj, sok od naranče, jabuke, crno vino...

Znanstvenici su analizirali njihove nalaze te kod osam posto ispitanika koji su imali problema s tlakom zabilježili znatno bolje rezultate nego onih koji su ove namirnice konzumirali u manjim količinama.

Samobor: Predsjednik HGK Luka Burilović posjetio tvrtku Nord Product
SVE POZNATIJI HRVATSKI PROIZVOĐAČ
Hrvatske mobilne kuće izdrže na -25°C, a izvoze ih i u Skandinaviju: 'Sve je domaći proizvod'
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
  • mirac:

    Volim jagode imam povišen tlak. Posadila sam jagode u posude na balkonu. Procvjetale su dale prvi urod i počele se sušiti. Imala sam šta vidjeti listovi kao da su progoriti kao da je netko gasio cigare . Listovi su se ... prikaži još! potpuno osušili. Neznam kako da uspijem uzgajati jagode imam veliki balkon. Zahvalna bi bila ako natko ima dobar svjet.