Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobra hrana

5 vrsta žitarica koje biste trebali uvrstiti u svoju prehranu

zobena kaša
Foto: Thinkstock
20.05.2014.
u 07:20

Istraživanja pokazuju da žene, čija je prehrana u razdoblju prije menopauze bogata biljnim vlaknima iz žitarica, smanjuju rizik od raka za 41%.

1. Heljda sprječava pojavu žučnog kamenca.

Olakšava potiskivanje hrane kroz probavni trakt, što smanjuje količinu žučne kiseline, koju stvara jetra. Budući da se od ove kiseline mogu stvoriti kamenčići u žuči, zrno heljde djeluje amortizirajuće i normalizira rad crijeva.

2. Zob održava zdravlje srca

Zrno ove žitarice bogato je beta-glukanom, vrstom biljnog vlakna koje se veže sa štetnim kolesterolom u crijevima, što omogućava njegovo izbacivanje iz organizma. Istraživanja pokazuju da samo jedna porcija zobene kaše dnevno snižava razinu kolesterola za 23 %.

3. Ječam pospješuje rad probavnog sustava. Zrno ove žitarice sadrži visoki postotak biljnih vlakana koja stimuliraju rast korisnih bakterija u crijevima (normalna bakterijska flora). To održava zdravlje sustava za probavu i stimulira imunitet.

4. Bulgur  štiti od raka. Bogata je biljnim tvarima koje snižavaju razinu estrogena u krvi, što štiti od pojave raka dojki. Istraživanja pokazuju da žene, čija je prehrana u razdoblju prije menopauze bogata biljnim vlaknima iz žitarica, smanjuju rizik od raka za 41%.

5. Kvinoja ublažava glavobolje. Ova vrsta žitarice, koja potječe s južnoameričkog tla, bogata je magnezijem koji opušta stijenke krvnih žila i tako sprječava njihovo kontrahiranje i posljedičnu bol.

Također, ova žitarica odličan je izvor riboflavina, vitamina koji je neophodan za oslobađanje energije u stanice. Istraživanja pokazuju da ovaj učinak pozitivno djeluje na ublažavanje glavobolja.

>>Ne želite se na kraju dana osjećati napuhnuto kao bačva? Slijedite ovih 15 uputa

>>5 zdravih namirnica koje imaju više ugljikohidrata od kriške kruha

Komentara 1

PO
podravacc
08:00 20.05.2014.

heljda nije žitarica već zeljasta biljka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije