Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oprez!

Imate plijesan na zidu? Ovo nikako ne biste smjeli raditi

plijesan
Foto: Thinkstock
1/3
04.02.2024.
u 12:57

Kako biste je se riješili, uvijek nositi zaštitnu masku prilikom čišćenja plijesni sa zida, gumene rukavice i zaštitne naočale.

S raznolikom ponudom proizvoda na tržištu, čini se kako čišćenje nikada nije bilo lakše. Ipak, nije sve u tome da samo uzmemo krpu u ruku i sredstvo za čišćenje i krenemo u borbu. Stručnjaci upozoravaju kako neke pogreške tijekom čišćenja možemo "platiti zdravljem". Primjerice, ako imate plijesan na zidovima. 

 

Ono što nikako ne biste smjeli napraviti je trljati zid na kojem su se pojavile ružne, crne mrlje, upozorava stručnjakinja za čišćenje i vlasnica tvrtke Fantastic Services, Ralitsa Prodanova za Mirror.   "Crna plijesan, uzrokovana vlagom, ružna je pojava i primamljivo je pokušati je i očistiti. No, to bi moglo uzrokovati respiratorne probleme - pa čak i halucinacije. Plijesan koja se razvija na vlažnim zidovima može biti vrlo toksična. Ako trljate zid s plijesni, njene spore se mogu lako proširiti po zraku, poput virusa. "

Ovo je najčešća vrsta plijesni koja se pojavljuje u našim domovima, a može uzrokovati probleme s respiratornim sustavom, iritacijom kože, osjećaj umora i mučninu. U nekim slučajevima čak i halucinacije. Kako biste je se riješili, uvijek nositi zaštitnu masku prilikom čišćenja plijesni sa zida, gumene rukavice i zaštitne naočale. 

Ulijte varikinu u bocu sa sprej raspršivačem i ostavite da izbjeljivač djeluje oko pola sata. Držite pritom sve prozore otvorene. Nakon pola sata, površinu isperite.

Pogledajte i video Savjeti za jednostavnije čišćenje

 

Komentara 3

PR
prajdali100
19:20 14.08.2019.

Prvo treba plijesan namazati papajom.Poslije 15 minuta dobro istrljati korom baobaba.Na kraju poprskati jutropadom i nježno posušiti .

KO
Kora
16:36 14.08.2019.

Neke plijesni se daju ukloniti s varikinom, a neke ne. Sve ovisi o tipu vlage.

MA
marsovac
17:28 14.08.2019.

gdije je ona baba sta lize oci,....reklama iz VL,.......ona sve moze i plijesan nije nista za njezin jezik,......ha, ha, ha,......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije