Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na žlicu

Imamo recept za juhu od peršina koju ćete obožavati, pogotovo poslužite li uz nju i slasni pithivier s kravljom skutom!

Esplanade Zagreb
25.02.2021.
u 07:00

Recept nam je ustupila chefica Esplanadine kuhinje, Ana Grgić, koja i sama redovito uživa u tanjuru fine juhice. Ako vas u ovom receptu zbunjuje pithivier, nastavite čitati dalje jer za ovim slasnim "piticama" brzo ćete izgubiti glavu.

Peršin je u hrvatskoj kuhinji jedan od “signature” začina te sam iz tog razloga odlučila miris i okus mnogima dragog peršina predstaviti u malo kreativnijoj varijanti – u obliku juhe. Juha je praktičan i hranjiv izbor, posebice u zimskim mjesecima kada je organizmu potrebna dodatna doza vitamina i minerala. Tijekom svojeg odrastanja tanjur juhe za ručak ili večeru bio je dio rituala koji i danas rado prakticiram. Kremasta juha od peršina brzo se i lako napravi, a uz slastan pithivier s kremom od kravlje skute postaje prava gurmanska poslastica, poručuje Ana Grgić, chefica kuhinje hotela Esplanade.

Foto: Esplanade Zagreb

Juha od peršina

Sastojci (za 5 – 8 osoba):

1 kg korijena peršina

100 g celera

1 dl bijelog vina

70 g luka

1 l povrtnog temeljca

50 g mrkve

50 g maslaca

100 g krumpira

1 kg lista peršina

2 dl vrhnja za kuhanje

sol i papar

Priprema:

Korijen peršina, celer, luk, mrkvu i krumpir nasjeckajte na manje komade i presotirajte ih na maslinovu ulju te podlijte vinom. Kada vino ishlapi, smjesu zalijte povrtnim temeljcem. Kad je povrće kuhano, u kipuću juhu dodajte nasjeckane listove peršina i vrhnje za kuhanje. Čim juha zavrije, dodajte maslac i sve izmiješajte ručnim mikserom te je procijedite kroz sito. Juhu poslužite toplu.

Foto: Shutterstock

Pithivier s kremom od kravlje skute

Sastojci:

200 g lisnatog tijesta

100 g kravlje skute

2 žlice maslinova ulja

1 jaje

sol i papar

Priprema:

Razvaljajte lisnato tijesto na 3-5 mm debljine i raspodijelite ga na krugove ili pravokutnike. Pomiješajte kravlju skutu, maslinovo ulje, sol i papar. Smjesu stavite u dresir vrećicu i pomoću nje napunite lisnato tijesto. Preklopite tijesto i na rubovima ga zatvorite vilicom da smjesa ne izađe tijekom pečenja. Premažite pithivier umućenim jajetom prije pečenja i pecite ga na 170 stupnjeva 10 minuta u pećnici. Tople pithiviere poslužite uz juhu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije