Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatsko društvo za debljinu i Udruga za prevenciju prekomjerne težine

Hrvati spremni platiti 20 tisuća kuna za 'pripravke' protiv debljine

07.07.2009.
u 14:37

Čak je devedeset posto Hrvata u dobi između 25 i 55 godina u posljednjih pet godina bilo na nekoj vrsti dijete. Za gubitak kilograma Hrvati su spremni zamatati se u foliju, posjećivati saune i ići na masaže, ali i izdvojiti priličan novac za neprovjerene pripravke koji obećavaju – čuda.

Dijetu drže uglavnom žene, a čak 89 posto Hrvatica u posljednjih je pet godina "prisilno gladovalo" pet i više puta, pokazalo je to istraživanje koje je provela istraživačka kuća "Puls" za Hrvatsko društvo za debljinu i Udrugu za prevenciju prekomjerne težine - ne bi li provjerili što smo spremni sve napraviti - ne bismo li smršavjeli.

Radije će gladovati nego vježbati
A da bi smanjili višak kilograma, hrvatski će građani najradije gladovati, nešto manje spremno je i fizički se naprezati, dok nekolicina ispitanika kao najbolju taktiku u "topljenju" tjelesne mase vidi preskakanje obroka.

Da je borba s kilogramima uzela maha, svjedoči i gotovo nevjerojatan podatak istraživanja po kojem je čak 37 posto ispitanika spremno za izmišljeni pripravak za koji im je rečeno da je uz njegovu pomoć moguće skinuti i 15 kilograma dnevno, izdvojiti novac i prije informiranja o sigurnosti proizvoda. Pa čak i kada mu je cijena nevjerojatnih 20.000 kuna!

Najkraća dijeta od 20, najdulja od 80 dana
Glavni izvori informacija o dijetama, suvišnim kilogramima te različitim lijekovima i preparatima kao pomoći pri mršavljenju Hrvatima su internet (38 posto), časopisi (30 posto) i televizija (21 posto), dok su liječnici (13 posto) i ljekarnici (10 posto) tek na sedmom, odnosno osmom mjestu.

Bolji izgled najčešća je motivacija za držanje dijete, nešto manje zdravstveni razlozi.

Najkraća dijeta koju Hrvati u dobi od 25 do 55 godina provode duga je prosječno 20 dana, a prosječno je trajanje najduže dijete 83 dana. Većina ispitanika zadovoljna je već gubitkom 5 kilograma, a najveće ohrabrenje tijekom provođenja dijete daje im osjećaj zadovoljstva i uspjeha na očekivanom kraju.

Čak 75 posto Hrvata dijetu je prekidalo, a najčešći su za to razlozi neizdrživa glad (19 posto), nedostatak karaktera, odnosno nedisciplina (18 posto), odlasci na fešte i druženja (10 posto) te neučinkovitost dijete (10 posto).

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije