Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi festival u motovunu

Gdje je i kako živio, što je jeo dobri istarski div Veli Jože

Motovun
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
30.05.2014.
u 21:00

Festival Dani diva Velog Jože ponudit će sadržaj za svaki uzrast, ali i za povjesničare, umjetnike te gurmane i bonvivane

Da u Istri žive ljudi velikog srca, nije novost, baš kao ni da je ondje, u dolini Mirne u šumi podno Motovuna živio najveći čovjek s ovih prostora – Veli Jože.

Upravo je on inspirirao domaćine da u srcu zelenog poluotoka pokrenu festival "Dani Velog Jože u Motovunu" koji će se održati od 3. do 5. srpnja. Domaćini, lokalna turistička zajednica, agencija Illustris travel i Pulska filmska tvornica, podsjetit će nas na život dobrog diva.

Program je tematski podijeljen pa će dani diva Jože svoju publiku pronaći u svim generacijskim skupinama. Od kulturnjaka, mladih parova, turističkih grupa pa sve do turista i putnika namjernika, strastvenih ljubitelja povijesti, književnosti i kulture te, dakako, ljubitelja gastronomije, svi će oni pronaći dio motovunske priče koji je osmišljen baš za njih.

– Veseli smo i ponosni što smo dio priče koja će sigurno prikazati dio tradicije na jedan potpuno nov način. Jedinstveno iskustvo na jedinstvenoj lokaciji – poručuju organizatori i pozivaju u Motovun.

Uključujući Dane diva Velog Jože i nedavno otvorenu trasu Parenzane, pruge koja je nekada spajala Trst i Poreč i kojom se naveliko prometovalo, trgovalo pa čak i pljačkalo, koja vodi do ispod Motovuna, turističke atrakcije s obale Istre sele se u unutrašnjost i prije udarnih turističkih valova.

Hrabri i dobri div Jože, simbol nacionalne prošlosti muke i poniženja bio je, prema Nazoru, "jak kao bik, kuštrave glave", a kakav će biti na festivalu u gradu u kojem je, kaže legenda, mogao protresti zvonik motovunske crkve golim rukama, vidjet će i doživjeti oni koji dođu u Istru.

I ne zaboravite, Motovunci su ismijavali diva koji im je sagradio grad.

>>CNN o Hrvatskoj: Ove lokacije su u stvarnosti puno udobnije i nema toliko zmajeva

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije