Naslovnica Lifestyle Gourmet

Fes - Na putu u Srednji vijek

Među kraljevskim gradovima Maroka, Fes je najstariji i najočuvaniji te najkompletniji srednjovjekovni grad arapskoga svijeta koji uspješno odolijeva glamuru i komercijalizmu.
20. ožujka 2010. u 08:30 0 komentara 853 prikaza
Fes
Foto: Christine Vaufrey, flickr.com
Pogledajte galeriju 1/14

Zašto Fes?

Najkompletniji srednjevjekovni grad arapskoga svijeta koji uspješno odolijeva glamuru i komercijalizmu kao što je to npr. slučaj u gradu Marakešu. Grad je to koji ćete upoznati svim osjetilima, tisuće zvukova, bezbrojni arhitektonski detalji, mirisi hrane I svježe štavljene kože tek su dio ugođaja. Štandovi sa hranom izgledaju I više nego primamljivo, a ako ne znate koj ispecijalitet odabrati, za početak krenite sa kriškom golublje pite, a kao glavno jelo svakako odaberite tradicionalnu menu koji se sastoji od kus-kusa, tažina i različitih salata.  Fes nije opasan grad kao što niti krađe nisu dio ovoga društva. Za suvenir svakako ponesite neki torbu ili tradicionalne papučice od kože, tepih te pokoji komad srebrnog nakita. Među kraljevskim gradovima Maroka, Fes je najstariji i najočuvaniji. U ovome jedinstvenom, orijentalnom gradu smještenom u brdovitoj unutrašnjosti na sjeveru zemlje živi oko 946,810 stanovnika.

Po veličini Fes zauzima treće mjesto nakon Casablance i Rabata. Vjeruje se da je između 1170. i 1180. bio najveći grad na svijetu. Ubrzo je postao i znanstveni te vjerski centar u koji su Muslimani i Kršćani iz Europe dolazili na studij. Prijestolnicom Maroka postao je 1649. te je dugo vremena bio glavni trgovački centar Sjeverne Afrike, a tijekom povijesti više puta je i nanovo postajao glavnim gradom marokanskog mozaika arapske i berberske kulture. Danas Fes slovi kao sve popularnija svjetska sveučilišna prijestolnica za učenje arapskog jezika.
 

Srednjovjekovna panorama

Stari dio grada koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a prepoznatljiv je po medini Fes el Bali za koju se vjeruje da je najveća urbana pješačka zona na svijetu. Odmah nakon ulaska u medinu kroz vrata Bab Bou Jeloud osjećat ćete se kao da ste se vratili nekoliko stoljeća unatrag. {fw3k_direct_quotebox:Ne pripazite li na pravac kretanja u medini se vrlo lako možete izgubiti. Ponekad niti detaljna karta neće biti od velike pomoći. Ljudi naviru sa svih strana, a zbog prenatrpanih magaraca te kako biste izbjegli frontalni sudar često ćete se morati sljepiti sa zidom. Stoga kada čujete povike «balek, balek» brzo se sklanjajte s puta jer dolazi još jedan prezaposleni magarac i gazda koji nema previše vremena za gubljenje na raspuštene turiste!:vazno}Više od 9000 uskih i polumračnih uličica tvore nepregledni labirint u kojem životom odiše srednjevjekovnim ugođajem. Restorani, manufakture, trgovine i džamije nalaze se na svakom čošku, a izvješeni tepisi, kožne rukotvorine, drvene banje sa začinima i oderane ovce čine najveći dio kulise. Zasigurno najfascinantnija građevina stare medine je džamija Karaouiyine u koj ustane oko 20 000 vjernika. Jedna je od najstarijih i najposebnijih u Maroku, a u nju smiju ući samo Muslimani.

Francuski šarm
 
Unatoč bijegu od suvremenog doba, Fes ima i moderni dio poznat kao Ville Nouvelle "Novi grad". Danas je ovo komercijalni centar grada sagrađen u francuskom stilu koji nema nimalo sličnosti sa starim dijelom grada. Široke ulice okružene su modernim dućanima, a promet je kao i u ostatku sjeverne Afrike poprilično kaotičan. Mnogo manje interesantan od starog dijela većini turista posluži tek kao prenočište u nekom od zapadnjačkih hotela.

Manufakturna proizvodnja

Manufakture su ovdje još uvijek svakodnevica.U sobicama bez prozora dječaci nabijaju čekićima po pozlaćenim tanjurima, drugi rastežu niti vune od koje će nastati tepih po cijeloj ulici ili šiju ukrase na haljinama. Miris hrane koja se priprema na ulici miješa se sa nepodnošljivim mirisom štavljenja kože. {fw3k_direct_quotebox:Cjenkanje je dio svakodnevne trgovine, a osnovno pravilo je da uvijek ponudite pola od onoga što vam kažu te čekate odgovor. Obično se uporni početnici mogu naći na pola puta između 50 i 100% cijene. U trgovinama će vam često ponuditi čaj od mente koji ne obvezuje na kupnju, bitno je nabaciti osmijeh i vjerovati u svoje pregovaračke sposobnosti.:vazno}Kožare su potpuno nepromijenjene. Nekad ih je bilo čak 300 u Fesu, danas svega nekoliko. Ipak, redovi velikih posuda ispunjenih raznobojnim kemikalijama u kojima ljudi nogama gacaju u procesu obrade kože snažno djeluje na osjetila. U svakoj posudi je druga boja, hrpa ljudi koji nose kože, uranjaju u boju, suše... Sve boje se dobijaju prirodnim putem, od šafrana, ruže, maškare...

 

Kada putovati

Fes ima suhu mediteransku klimu sa vrućim ljetima i svježim zimama. Proljeće i jesen su najugodniji te samim time i najpogodniji za posjet. Temperature variraju ovisno o dobu dana. Većina kiše padne tijekom zime i proljeća. Temperature i u zimski mmjesecima se rijetko spuštaju iznad 10 °C, a ugodno razdoblje za razgledavanje počinje već krajem veljače. Ako ste ljubitelj duhovne glazbe svakako trebate posjetiti najveći godišnji festival koji se održava u lipnju.

Cijeli grad Fes specifičan je po podijel

Cijeli grad Fes specifičan je po podijeli na mnogo malih četvrti od kojih svaka pripada nekoj skupini obrtnika. Najpopularnija zanimanja su keramičari, štavitelji koža i izrađivači tepiha.

- Godišnji festival duhovne glazb


- Godišnji festival duhovne glazbe na kojem se okupljaju glazbenici iz cijeloga svijeta proslavio je Fes te ga učinio popularnim odredištima svih zaljubljenika u ovu glazbu. - Sveučilište u Fesu je utemeljeno 859 g.n.Kr. te se smatra najstarijim na svijetu. - Đelaba (galabija) je najčešći odjevni predmet na ulicama Maroka. Radi se o dugoj «haljini» koja može biti različitih oblika, boja i stilova. Muškarci u većini slučajeva nose svjetlije boje, dok se žene, iako im se ne zabranjuju ove boje, odlučuju za tamnije plave, tamno plave i crne boje. Galabija štiti od sunca i pravi se od raznih vrsta tkanina, pa tako postoje zimske i ljetne verzije.

Marokanska je kuhinja kombinaciju berber


Marokanska je kuhinja kombinaciju berberske, arapske i andaluzijske kuhinje s mnogo začina poput kumina, đumbira, šafrana i korijandera. Među najpoznatijim jelima je tažin, koji je ime dobio prema istoimenoj stožastoj keramičkoj posudi u kojoj se kuha i poslužuje. Spravlja se od raznog povrća, voća te s različitim vrstama mesa. Poznati su i slatkiši od narančina pekmeza te kolačići u slatkom sirupu i slastice od lisnatog tijesta s kremama. Piće koje će vam se najčešće nuditi je tradicionalno jaki čaj od mente. Golublja pita je tradicionalni specijalitet koji se sastoji od ukusnog slatkog tijesta ispunjenog umakom od luka, mesom goluba, ponekad i piletinom, tvrdo kuhanim jajima i bademima te sve začinjeno cimetom. Najčešće se poslužuje kao predjelo u svečanijim prigodama.
Goran Jančo je za svog partnera odabrao Croatia osiguranje
Recept za uspjeh
Vlasnik najmodernije farme svinja: Godišnje uzgojim 6000 svinja. Poduzeo sam sve da ih zaštitim

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.