Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Djeca u školi bolje uče kada im se zabrani da dižu ruke na satu

Škola u kojoj je provedeno istraživanje bila je toliko impresionirana eksperimentom da su odlučili nastaviti raditi po istoj metodi.
06. rujna 2010. u 15:00 1 komentara 56 prikaza
razred
Foto: Mišo Lišanin

Djeca u školi bolje uče kada im se zabrani da dižu ruke na satu, pokazalo je novo istraživanje. U provedenom pokusu razred 13-godišnjaka učio je dva puta brže kada im je zabranjeno da dižu ruke na satu i odgovaraju na pitanja učiteljice. Umjesto toga, cijeli razred trebao je napisati odgovore na papir i podići ih u zrak zajedno. Ova tehnika, koja je testirana za dokumentarni film programa  BBC 2, nije samo pomogla sramežljivoj djeci. Poboljšala je rezultate i samopouzdanih učenika.

– Na početku su i djeca i učitelji mrzili ovakav način rada. Učenici koji su naučili biti tiho, morali su nešto raditi, a oni koji su vični pokazivanju svoga znanja učitelju, bili su uzrujani – rekao je profesor Dylan Wiliam, zamjenik direktora na London University Institute for Education, prenosi Daily Mail.

Škola u kojoj je provedeno istraživanje bila je toliko impresionirana eksperimentom da su odlučili nastaviti raditi po istoj metodi.

 

SPAR
ZDRAVLJE I OKUS NA PRVOM MJESTU
Zašto je dobro jesti domaće sezonsko voće i povrće?
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke