Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Budite nježni

Dermatolozi razbijaju mitove: Evo koliko se često treba umivati i što šteti koži lica

shutterstock
31.03.2020.
u 16:09

Dermatolozi i stručnjaci za njegu kože otkrili su koji mitovi su suludi, a u kojima ima nešto istine kada je riječ o pranju lica.

Postoji bezbroj mitova o pranju lica i njegovanju kože, a Insider.com je razgovarao s dermatolozima koji su otkrili istinu. 

Mit: Ne biste trebali prati lice pod tušem
Zapravo, može imati jako dobar učinak ako ste pažljivi, kaže dermatologinja Shasa Hu. Para i toplina koje se razviju dok se tuširate otvaraju i čiste pore. Sve dok ne koristite jako vrelu vodu i grube sapune, pranje lica pod tušem može biti jako dobra priprema za daljnju njegu kože, a i uštedjet ćete vrijeme.

Mit: Lice trebate prati dva puta dnevno
Hadley King, dermatologinja iz New Yorka, kaže kako to ovisi o tipu kože. Suha i osjetljiva koža može se prati jednom dnevno i to navečer, a masna zahtjeva čišćenje dva puta dnevno. Također, nakon vježbanja ili bilo kakve aktivnosti od koje ste znojni i ako imate šminku, Hadley naglašava kako je bitno oprati lice odmah nakon toga ili prije spavanja. "Pranje lica prije spavanja se ne preporuča samo kako bi se skinula šminka već i kako bi se skinula prljavština koja se skupi tijekom dana."

Kako pravilno oprati ruke pogledajte u videu:

Mit: Čišćenje uređajem je najbolje rješenje
Piling i čišćenje lica s uređajima neće skinuti ulje od šminke i prljavštinu. Nakon nekog vremena korištenja grubljih uređaja, koža reagira tako da stvara sve više ulja što dovodi do zatvaranja pora. Također, uređaji mogu izazvati razne alergije i iritacije kože. 

Mit: Ne morate prati ruke prije pranja lica
Čak i ako ne izgledaju ili ne osjećate da su prljave, najbolje bi bilo oprati ruke prije nego dirate lice, kaže Hu. "Koristite laptop, mobitel, auto... Bakterije i kemikalije s tih površina mogu dovesti do iritacije i infekcije oka, eczeme i raznih drugih iritacija kože."

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije