Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gastroglobus

Dan kada u Irskoj čak i pivo - pozeleni

St Patrick day
PIXSELL
19.02.2013.
u 12:32

Kako bi sve bilo u duhu tradicije, za stolom će se na “zeleni” dan naći tradicionalna jela – dobra podloga za nadmetanja u ispijanju alkohola - častiti će se dimljenom šunkom, kupusom, usoljenom govedinom te krumpirom pečenim u ljusci

Već na sam spomen Irske prvo na što većina pomisli jest pivo, a slijede viski, likeri, puding i – krumpir, neizbježan sastojak kuhinje najzelenijeg otoka. A kada je riječ o pivu, onda je to Guinness s tradicijom proizvodnje dugom 260 godina. Irci su pobornici konkretne kuhinje, povrća, divljači, ribe... Ma što Irci jeli, tu je krumpir, od predjela do deserta – u kori, pire, kuhan, pečen, pržen, u kruhu i kolačima. Tako će biti i ovih dana.

ST PATRICK’S DAY Nacionalni je praznik u Irskoj i prate ga glazba, ples i pozamašne količine piva, dakako Guinness i Kilkenny kao nacionalno piće koje će dodatno oraspoložiti tradicionalne vesele otočane odjevene taj dan, kako drugačije doli u nacionalnu boju – zelenu. Sveti Patrik slavi se kao svetac zaštitnik Irske koji je s otoka protjerao sve zmije i otrovne životinje. U njegovu počast Irci su 17. ožujka, dan njegove smrti, proglasili blagdanom. Sve je u znaku djeteline uz pomoć koje je svetac objašnjavao Presveto Trojstvo. Dan sv. Patrika prvi je put daleko od otoka službeno proslavljen 1737. godine i to u Bostonu, a na paradi su marširali irski vojnici koji su služili u britanskoj vojsci.   

Kako bi sve bilo u duhu tradicije, i za stolom će se na “zeleni” dan naći tradicionalna jela – dobra podloga za nadmetanja u ispijanju alkohola. Irci će se častiti dimljenom šunkom s kupusom i usoljenom govedinom te krumpirom pečenim u ljusci. 

Na svoj dan Irci čak i pivo oboje u zeleno i to tako da prije no što ga natoče u kriglu u nju kapnu malo likera od mentola koji oboji pivo. No blagovanje ne staje za obilnim mesnim ručkom. Na otoku prebogatom stokom prave se sirevi od vrsnog mlijeka Durrus, Gubbeen, Cashel Blue, Ardrahan i Coolea, a slijedi ih sjajan i nadaleko poznat maslac te irsko kiselo mlijeko.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije