Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 196
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GASTROGLOBUS

Dalmatinci s vina 
i ulja prešli na svoje prvo pivo – Marinsko

pivo
PIXSELL
28.07.2013.
u 18:59

Cijena? Prava sitnica! U Zadrugi 5,99 kn za pola litre svježine, za lako varljivih i ne prehladnih 4,8 % alkohola

Ni Dalmatinci, čini se, više nisu što su nekad bili.Vino, bevanda, ulje i srdela – zaštitni znaci južnjačkog života, na sreću, još su tu, no novost koja dolazi iz Marine toliko je drukčija da je vrijedna pozornosti. Naime, iz kraja vrhunskog maslinova ulja stiže prvo dalmatinsko pivo – Marinsko! Ime je dobilo jer dolazi iz Marine, nedaleko od Trogira, a proizvodnju potpisuje ni više ni manje nego Poljoprivredna zadruga Marina s domaćim partnerom. Upravo ona koju prepoznajemo po sjajnim krupnim maslinama i vrsnom ulju.

Pjenušavi pozdrav s Jadrana

Prvo dalmatinsko pivo lagano je, blistave jantarnozlaćane boje, pitko, a čak i ako “naslažete” pokoju bočicu više – ujutro bezbolno. A glava neće zaboljeti ni od cijene koja je i te kako prihvatljiva, a sastojci koji dominiraju su ječmeni slad i fini hmelj. Najbolje je ugodno ohlađeno, no ne previše, i jamči da ne sadrži umjetne arome i CO2.  Idealna temperatura za uživanje u Marinskom pivu nešto je viša od standardne, od šest do devet Celzijevih stupnjeva, i tada se osjete svi gušti, a potisne 4,8 alkohola. Marinsko pivo ostat će upravo ovakvo kakvo je “skrojeno”, a njegovi će autori – kažu – beskompromisno njegovati kvalitetu sastojaka, isključivo domaćih, od gregurevačkog hmelja do daruvarskog kvasca i slada koji su iz Gradiške, a nosit će pjenušavi pozdrav iz Marine.

Provjereno domaći proizvod

Tvorci Marinskog piva posebno su ponosni na izvornost te činjenicu da je riječ o pivu potpuno proizvedenom od izvornih hrvatskih sastojaka. To je, kažu, bio njihov doprinos proslavi ulaska Hrvatske u EU. Upravo promovirano Marinsko pivo ovog je ljeta postalo hit-piće u Dalmaciji i, kažu poznavatelji najdražeg soka od hmelja – pravo društvo za dugo toplo ljeto. Kako Dalmatinci ipak nisu vješti pravljenju piva, u pomoć je priskočila Daruvarska pivovara te je tako zaživjelo pivo koje se prodaje u trgovinama Zadruge i marinskim kafićima i restoranima. Tvorci piva imaju velike planove pa bi Marinsko pivo, koje inače stoji 5,99 za bocu od pola litre, uskoro moglo i na police trgovačkih lanaca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije