Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Payite na temperaturu i svježi yrak

Često po noći ne možete zaspati? Namjestite si idealne uvjete za dobar san

Shutterstock
25.12.2020.
u 21:44

Ako vam je spavaća soba mala možda bi najbolji stropni ventilator, a dobra je opcija i stojeći, postavljen sa strane od kreveta. Neki ventilatori imaju i ugrađene pročišćivače zraka koji će još pridonijeti ugodnom snu

Iako smo svjesni važnosti kvalitetnog sna preko noći, svima se ponekad događa da se ili budi tijekom noći ili da ne može zaspati - bez obzira na umor i na kvalitetnu večernju rutinu. Jedan od najvažnijih čimbenika koji utječe na duljinu i kvalitetu sna je temperatura prostorije i našeg tijela, no ne postoji jedna 'idealna temperatura' koja bi svima odgovarala.

Ipak, piše portal Mind Body Green, postoji nekoliko jednostavnih načina da svatko sebi uspostavi temperaturu kakva mu odgovara, evo kako:

Birajte kvalitetnu posteljinu, posebno plahte

Nekoliko je razloga zašto bi se posteljina redovito trebala mijenjati, a kad se odlučite na kupnju nove uzmite u obzir njenu kvalitetu, posebno kvalitetu plahti. Plahte bi trebale biti sto posto pamučne, a najbolje su one sa 'gustim' tkanjem, kako biste bili sigurni u otpornost platna.

Foto: shutterstock

Također, kad kupujete plahte obratite pažnju i na kvalitetu konca - jednoslojni su konci najjači i posteljina koja ih ima duže će trajati.

Ako vam je bitan i ekološki aspekt, provjerite ima li posteljina eko certifikat koji jamči sigurnost i kvalitetu materijala. Takva će posteljina biti dovoljno 'lagana' i prozračna, savršena za hlađenje tijekom noći. 

Iako se kupnja nove posteljine preporučuje svakih nekoliko mjeseci, nekoliko stvari možete i sami učiniti da starijim setovima posteljine produžite vijek trajanja. To ćete postići s redovitim mijenjanjem najmanje dva seta plahti i pranjem s izmjenom hladnog i toplog ciklusa, što pomaže u održavanju boje i elastičnosti.

Divne su nas poruke razveselile i svima ćemo odmah odgovoriti

1/11

Savjet: nakon što plahte operete i osušite, nemojte ih držati u plastičnim kutijama ili u ormaru, već ih složite na otvorene police kako bi mogle 'disati'.

Cirkuliranje svježeg zraka

Jednom kad ste pronašli idealnu posteljinu, vrijeme je da razmislite o kvaliteti zraka u sobi. Ako vam je spavaća soba male kvadrature, najveću kvalitetu zraka osigurati će vam stropni ventilator. Ipak, ako će on smetati vašem partneru dobra je opcija i stojeći ventilator sa vaše strane kreveta.

Foto: Shuttershock

Izbjegnite one nezgrapne velike 'kutije' i odlučite se za elegantniji i tiši model koji nema preveliku snagu motora. Neki ventilatori imaju i ugrađene pročišćivače zraka koji će još pridonijeti ugodnom snu.

Grijanje

Sobu je najbolje ugrijati prije nego što idete spavati, no nemojte pretjerati čak ni ako vam je uvijek hladno: naime za mjesto na kojem spavate preporučuje se dva tri stupnja niža temperatura nego u drugim prostorijama. 

Uz grijalicu je uvijek dobro upaliti i ovlaživač zraka koji će spriječiti njegovo isušivanje, a u njega se mogu dodavati i razna eterična ulja koja će pridonijeti boljem snu. Što se tiče odjeće za spavanje, birajte najjednostavnija rješenja i materijale, poput npr. pamučnih pidžama i vunenih čarapa. Također, pokazalo se da topla kupka izvrsno priprema tijelo za spavanje.

Zagreb: Spontani tulum na Cvjetnom uz uličnu svirku i kuhano vino koji nije omeo ni posjet redara

Zagreb: Spontani tulum na Cvjetnom uz uličnu svirku i kuhano vino koji nije omeo ni posjet redara

Zagreb: Spontani tulum na Cvjetnom uz uličnu svirku i kuhano vino koji nije omeo ni posjet redara VIDEO: Marko LukuniĆ / PIXSELL Photo & Video Agency

Objavljuje Večernji list u Nedjelja, 13. prosinca 2020.

 

Ključne riječi

Komentara 1

MO
montello
17:29 26.12.2020.

postoji aplikacija slušanja valova

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije