Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Budite se noću? Vjerojatno vam je smanjena produktivnost

spavanje, san,  (1)
Thinkstock
20.03.2013.
u 11:00

Probudite se, odete na toalet, pa se vratite u krevet i ne možete zaspati? Pozabavite se ovim problemom...

Patite li od nokturije, ili jednostavnije, buđenja tijekom noći zbog odlaska na zahod, vjerojatno ćete patiti od manje produktivnosti na poslu, otkrilo je istraživanje znanstvenika sa sveučilišta u Maastrichtu. Oni su ispitivali 385 muškaraca i 261 ženu koji su i mali probleme s noćnim snom, a pokazalo se da prekidanje noćnog odmora može smanjiti poslovnu produktivnost za 24 posto, mnogo više nego primjerice od \"pacijenata\" koji pate od astme ili kronične opstruktivne plućne bolesti.

Više od polovice (57 posto) oboljelih muškaraca i 42 posto žena odgovorilo je da im je najteže ometanje sna, pa onda nesanica koja slijedi, a onda i osjećaj iscrpljenosti sljedećeg jutra.

Niste jedini...

Noćna posjeta kupaonici zajednička je trećini svih odraslih. Nokturija se prije smatrala neizbježan dio procesa starenja, međutim, ovo istraživanje dokazalo je da je to ozbiljna bolest s dalekosežnim posljedicama. Obično ga ljudi ne doživljavaju kao problem , no ispada da nokturnija utječe negativno i na san i na ostale dnevne aktivnosti, ne samo na posao. Zato stručnjaci preporučuju da ako se budite jednom ili više puta tijekom noći, a umorni ste i tijelo vam \"žudi\" za snom, svakako o tome porazgovarajte sa svojim liječnikom, piše Telegraph.

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije