Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Britanci troše stotine funti na skupe darove učiteljima svoje djece

Ambiciozni roditelji učitelje zasipaju nimalo recesijskim darovima; dizajnerskim nakitom i odjećom, vrhunskim šampanjcima, čak i putovanjima.
16. prosinca 2010. u 13:30 8 komentara 21 prikaza
champagne
Foto: arhiva

Nekad su ručno napravljene čestitke i domaći kolači bili dovoljna nagrada učiteljima. Ovih pak recesijskih dana ambiciozni roditelji u Britaniji prelaze sve granice i učitelje zasipaju skupocjenim darovima, dizajnerskim nakitom i odjećom, vrhunskim šampanjcima, čak i putovanjima. Natjecateljski raspoloženi roditelji pretvorili su tradiciju božićnog darivanja u utrku i gotovo rutinski troše dvjestotinjak funti na dizajnerske ogrtače, prtljagu, parfeme, satove, kristalne čaše i slično, piše britanski Daily Mail.

Jednom je londonskom učitelju ponuđeno korištenje obiteljske vile u Španjolskoj tijekom cijele godine. Drugom je na dar stigao poklon-bon od čak tisuću funti. Pojava je poprimila takve razmjere da je sindikat učitelja čak zatražio da to prestane.

U prosjeku britanski roditelji, kako je pokazalo istraživanje robne kuće Debenhams, za dar učitelju potroše oko 50 funti, no  mnogi troše više od sto, pa čak i 300 funti ako imaju više od jednog školarca. Trend je osobito izražen kod roditelja djece u osnovnoj školi. Predstavnica Debenhamsa Carrie Barkhuizen kaže da roditeljima novac jednostavno nije u pitanju kad je riječ o darivanju učitelja svoje djece.

- Izdatak za skupi komad nakita ili odjeće prava je sitnica ako pomaže u dobivanju boljih ocjena, odnosno u izbjegavanju izdatka za privatnu školu koji godišnje može biti i 35.000 funti. No mnogi roditelji tako samo rasipaju novac. Sumnjamo da pravi, dobri učitelji podlegnu takvoj vrsti ulagivanja - smatra C. Barkhuizen.

Dr. Mary Bousted iz učiteljskog sindikata ATL poručuje da učitelji žele biti cijenjeni, ali da definitivno ne očekuju darove niti žele da se obitelji nalaze pod pritiskom darivanja.

- Raskošni darovi postali su norma, nisu više izuzetak. Nadamo se da će to prestati - poručila je sindikalistica M. Bousted.

BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • joso87:

    Ne znam je li to u Engleskoj običaj, ali to mi se uopće ne sviđa. Kako će profesor biti objektivan ako mu nečiji roditelj plati skupi dar? Ako imaju običaj darivanja, onda bi to trebao biti simboličan dar. Što se ... prikaži još! tiče privatnih škola, to je već druga priča. To su u Britaniji elitne škole i po kadru i po rezultatima, a ne samo po učenicima. Kod nas je situacija da onaj tko pohađa privatnu školu unaprijed ima zajamčene ocjene. Privatne škole i sveučilišta u RH nije moguće zabraniti, ali treba ih staviti pod nadzor.

  • doktorica:

    ali zato mi trošimo silne novce na instrukcije

  • brainiac:

    Hrvati ne trose na darove uciteljima jer su njihova djeca i bez darova najpametnija na svijetu, buduci da svi prolaze s 5.0! Steta samo sto je OECD-ovo istrazivanje to opovrgnulo.