Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od PCOS-a do endometrioze

Bolne menstruacije obično su bezazlene, no mogu biti i pokazatelj ozbiljnijih stanja, evo kojih

Shuttershock
20.08.2021.
u 20:54

Ako osjećate tupu bol u području zdjelice ili donjem dijelu leđa, oticanje trbuha ili bolne mjesečnice ili vas pak boli dok se seksate, obratite se liječniku

Otprilike 20 posto žena svaki mjesec pati od bolnih mjesečnica (stanja poznatog kao dismenoreja), te dugotrajnih i obilnih krvarenja. I iako ne mora postojati direktni uzrok, takve menstruacije mogu biti i posljedica nekog ozbiljnijeg stanja i poremećaja:

Endometrioza

Endometrioza je često vrlo bolan poremećaj u kojem tkiva, koja inače oblažu unutrašnjost maternice, počinju rasti izvan maternice.- u jajnicima, jajovodu, trbuhu ili mjehuru, a može uzrokovati i probleme s plodnošću.

Miomi

Miomi su benigni tumori koji mogu vršiti pritisak na maternicu i uzrokovati bolne, obilne i dugotrajne mjesečnice.

Mogu biti maleni kao grašak, ali i veliki kao dinja. 

Ako osjećate tupu bol u području zdjelice ili donjem dijelu leđa, oticanje trbuha ili bolne mjesečnice ili vas pak boli dok se seksate, obratite se liječniku.

'Hodajući po žici obišao sam Europu, to mi je najdraži sport'

1/6

Proširene vene

Vene se ne šire samo u području nogu, već i u zdjelici, što može rezultirati sindromom zagušenja zdjelice, kronično stanje koje se javlja kod žena kada se varikozne vene formiraju ispod trbuha unutar zdjelične regije, što može uzrokovati kronične i teške menstrualne bolove, koji pogađaju otprilike 13-40 posto žena.

Znakovi da možda patite od zagušenja zdjelice su bol tijekom seksa, bol dok stojite ili kad promijenite držanje, a neke žene osjećaju i bol prije ili tijekom menstruacije, češću potrebu za mokrenjem ili proširene i iskrivljene vene na stražnjici, genitalijama i bedrima.

Foto: Shutterstock

Upalna bolest zdjelice

Upalna bolest zdjelice (eng. Pelvic Inflammatory Disease, PID) je upala gornjeg dijela ženskog genitalnog trakta: maternice, jajovoda i jajnika, a razvija se kad bakterije uđu u rodnicu i uzrokuju infekciju, te se premjeste u zdjelične organe, što može biti vrlo opasno ako se infekcija proširi na krv.

Simptomi mogu uključivati ​​bol u trbuhu, groznicu, bolno mokrenje, umor i bolan spolni odnos.

Zatvoren cerviks

Vrat maternice nalazi se između vagine i maternice i uglavnom je zatvoren, osim dok traje ovulacija, no ponekad je preuzak i ne može se otvoriti, što uzrokuje nepravilne i/ili bolne menstruacije.

Ako imate bolne menstruacije, dugo pokušavate zatrudnjeti ili osjećate i kvržicu u području zdjelice, možda imate zatvoreni cerviks.

Endometrioza

Endometrioza je kronična ginekološka bolest kod koje se stanice sluznice maternice nalaze izvan maternice (najčešće u jajniku i u zdjelici, ali i u svim drugim tkivima i organima). Kako su ove stanice osjetljive na djelovanje hormona, ponašaju se isto kao i u maternici, rastu i krvare, što može uzrokovati kroničnu bol i stvaranje ožiljaka i priraslica.

Uzrok endometrioze je još uvijek nepoznat. Postoji mnogo teorija nastanka, od kojih je najprihvaćenija teorija retrogradne menstruacije – u vrijeme menstruacije menstrualna krv izlazi ne samo van, nego i kroz jajovode u trbušnu šupljinu.

Smatra se da oko 10-15% svih žena u dobi od 16-40 godina ima endometriozu. Najčešći simptom su bolovi, u vrijeme ovulacije, menstruacije, i odnosa, kronična zdjelična bol, te bol kod mokrenja ili pražnjenja crijeva. Simptomi su i nepravilna, dugotrajna, obilna krvarenja, te neplodnost.

Foto: Shutterstock

Sindrom policističnih jajnika (PCOS)

Policistični jajnici su sindrom koje zahvaća oko 10% žena reproduktivne dobi, a po nekim procjenama i više. Sindrom policističnih jajnika danas je jedan od najčešćih uzroka neplodnosti, a događa se kad vrećice u kojima se nalaze jajnici ne mogu otpustiti jajašce, što znači da izostane ovulacija.

Poremećaj zahvaća oko 10% žena od 15.-45. godine života. Većina žena dobije dijagnozu u svojim dvadesetim ili tridesetim godinama, ali poremećaj može ostati nedijagnosticiran dugo vremena. Ovaj se sindrom može javiti u bilo kojoj životnoj dobi od puberteta pa sve do kraja fertilnog razdoblja žene.

Povećan rizik za obolijevanje imaju žene kojima se bolest već pojavila u obitelji, što ukazuje na gensku podlogu bolesti. Osim toga, razni okolišni čimbenici utječu na razvoj ovog poremećaja pa žene koje su pretile i žive pretežito sjedilačkim načinom života te one s dijabetesom također imaju povećan rizik od obolijevanja, piše The Sun.

Perite voće nakon kupovine, a ove vrste obavezno temeljito

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije