Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministratsvo turizma u idućoj turističkoj godini želi ponoviti rezultate iz 2009.

Bajs u 2010. na domaćem moru želi više domaćih gostiju

bajs
Boris Ščitar/Pixsell
18.12.2009.
u 14:38

Zašto ne reći ljetujte u Hrvatskoj, tako pomažete svom gospodarstvu. Pa to rade i Talijani, Francuzi, Slovenci... - rekao je jučer ministar turizma.

Svjetska turistička organizacija u 2010. očekuje porast putovanja od najviše jedan posto, a Bajs - da se ponovi ovogodišnja sezona. Oba scenarija spadaju u optimističnije, s tim da bi Hrvatska, ostvari li se prognoza, prošla bolje jer polazi s bolje pozicije. Naime, dok svijet i Europa 2009. završavaju s podbačajima u odnosu na prethodnu godinu i do deset posto, Hrvatska knjiži tek tri posto manje gostiju i samo jedan posto manje noćenja. Kad se, pak, promatraju samo strani gosti, minus je i manji.

- Glavni će nam posao u 2010. zato biti vratiti domaćeg gosta te sačuvati svojih 2,7 posto udjela u europskim putovanjima - kazao je jučer ministar Damir Bajs.  

U borbu za sezonu 2010. resorno ministarstvo ulazi s oko 15,7 milijuna eura za oglašavanje, udruženih s privatnim sektorom, udvostručavanjem novca za internetsku promidžbu (očekuje se 600 milijuna ulaza), a sve će pratiti i kampanja s porukom o Hrvatskoj kao kao poželjnoj destinaciji. Za domaće goste reprizirat će se, pak, “Kad srce kaže...” 

- Domaće turiste u vlastitoj zemlji zadržavaju i Francuzi, Talijani, Slovenci... Zašto ne reći ljetujte u svojoj zemlji, pomozite svome gospodarstvu - kaže Bajs.  

Tim više što će se u 2010. voditi bespoštednija borba za svakog gosta. Konkurenti značajno uvećavaju promidžbene proračune, neki i udvostručuju jer ne žele treću godinu zaredom knjižiti podbačaje. A koliko je napeto i neizvjesno u svijetu putovanja, vidi se i iz toga što je ove godine na Mediteranu jedino Turska koja ima blagi plus u odnosu na 2008., prošla bolje od Hrvatske.

Ključne riječi

Komentara 4

BA
baš
15:58 18.12.2009.

E, moj ministar, tzv. srednjem sloju skinete plaću, uzmete božićnicu, uzmete regres, uzmete 2 ili 4 posto od plaće, uzmete djeci besplatne udžbenike, uvedete dopunsko zdravstveno osiguranje, povećate PDV, nedate im doplatak za djecu. Koga to ministar zove?

BA
baš
15:11 06.01.2010.

Pa i domaći gosti žele više na svoj Jadran, ali dok zaradimo za besplatno školovanje djece, dok zaradimo za poreze, prireze, zdravstveno osiguranje, dok zaradimo za harač, naše more je sve dalje i dalje i sve manje naše, a naših gostiju će biti sve manje, manje i manje. Samo odabrani će moći uživati blagodati onoga što se nekada zvalo hrvatsko more (ne srpsko) a ono je zapravo s moje točke gledišta jednako moje kao i srbina koji nema novaca.

FI
Fieldhockey
20:05 18.12.2009.

Hoće li Večernji list prestati držati štangu jednom nesposobnom ministru. Zašto niste imali vijest iz Dubrovnika kada su hotelijeri DU županije rekli da Bajsove brojke nisu točne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije