Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Važnost prevencije

Avivin Zdravljak okupio renomirane stručnjake, a svoju priču podijelio je i bivši hrvatski reprezentativac

Zagreb: Aviva Zdravljak na temu: "Kronična bubrežna bolest – tihi ubojica modernog doba"
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/6
01.02.2024.
u 14:35

Poliklinika Aviva, koja iza sebe ima brojne zadovoljne pacijente i bogato medicinsko iskustvo od 44 godine, organizirala je 6. po redu Zdravljak, ovoga puta na temu “Kronična bubrežna bolest – tihi ubojica modernog doba”, a prije panela za posjetitelje je bio organizirano mjerenje tlaka i šećera u krvi.

Kronična bubrežna bolest ili bolest zatajenja bubrega postaje sve veći javnozdravstveni problem. Prema podacima, u svijetu od ove bolesti boluje gotovo 850 milijuna ljudi. U ranom stadiju, gotovo i da nema simptoma, a kada bolest uznapreduje, dovodi do kobnog ishoda – potpunog i trajnog zatajenja bubrežne funkcije. “Tihi ubojica modernog doba”, kako je zloglasno zovu, počinje se razvijati kada određeno stanje ili bolest narušava funkciju bubrega, dok su najčešći uzrok učestale upale koje postupno oštećuju bubrege.

Problem ove bolesti je što su znakovi i simptomi često vrlo nespecifični i mogu biti prouzročeni drugim bolestima s obzirom na to da su bubrezi prilagodljivi organi koji u mnogo slučajeva mogu nadoknaditi svoju funkciju. Kako se simptomi zapravo pojavljuju u već uznapredovanom stadiju bolesti, iznimno je važna prevencija, ali i podizanje svijesti o zdravlju bubrega o kojima ovisi naše zdravlje i život.

31.1.2024., Zagreb - Aviva Zdravljak na temu: "Kronicna bubrezna bolest – tihi ubojica modernog doba". Photo: Neva Zganec/PIXSELL
Foto: Neva Žganec / PIXSELL

Kako bismo dijagnosticirali kroničnu bolest bubrega, potrebno je napraviti krvne pretrage kojima se na vrijeme mogu otkriti i liječiti komplikacije, posebno kod pacijenata koji imaju visok rizik razvoja kronične bubrežne bolesti – poput onih sa šećernom bolesti, povišenim krvnim tlakom, s prekomjernom tjelesnom težinom ili onih koji su ranije imali ili netko u njihovoj obitelji ima neku bubrežnu bolest.

31.1.2024., Zagreb - Aviva Zdravljak na temu: "Kronicna bubrezna bolest – tihi ubojica modernog doba". Photo: Neva Zganec/PIXSELL
Foto: Neva Žganec / PIXSELL

Poliklinika Aviva je stoga organizirala zdravljak pod nazivom “Kronična bubrežna bolest – tihi ubojica modernog doba” i okupila renomirane stručnjake s bogatim medicinskim iskustvom, a koji su podijelili ključne informacije o važnosti prevencije i rane dijagnostike bolesti bubrega. Među govornicima bili su izv. prof. dr.sc. Mario Laganović, specijalist interne medicine, subspecijalist nefrologije; prim. dr. sc. Marina Peklić, spec. interne medicine, subspecijalist intenzivne medicine i nefrologije te Pavica Mojzeš-Wagenhofer, dr. med., specijalist pedijatar, subspecijalist pedijatrijske nefrologije uz moderiranje Dalibora Bosančića, urednika i voditelja emisije o zdravlju. Na panelu je sudjelovao i bivši nogometni reprezentativac Ivan Klasnić koji je putem videoveze sudjelovao u panelu i ispričao svoje iskustvo vezano uz kroničnu bubrežnu bolest.

31.1.2024., Zagreb - Aviva Zdravljak na temu: "Kronicna bubrezna bolest – tihi ubojica modernog doba". Photo: Neva Zganec/PIXSELL
Foto: Neva Žganec / PIXSELL

Njegova je borba krenula 2007. godine, kada je za vrijeme jedne utakmice osjetio bol u trbuhu. Operirao je slijepo crijevo, a nakon toga su krenuli problemi s bubregom. Kako sam kaže, nije bilo nikakvih simptoma. Tegobe su u konačnici rezultirale transplantacijom bubrega, i to čak tri puta.

– Nikada nisam prestao razmišljati o svojoj djeci, obitelji i životu, to me držalo i guralo dalje. Uvijek sam govorio da se moram boriti za njih i zbog njih. Bilo je boljih i lošijih dana, ali mentalno sam bio čvrst i spreman za borbu – rekao je Ivan koji se i danas rekreativno bavi nogometom u Hamburgu, gdje i živi. Redovito uzima terapiju i odlazi na liječničke kontrole, a iako kaže kako ga zasigurno očekuju još dvije transplantacije, želi ostati pozitivan kako bi bio uz svoju obitelj.

Sadržaj donosimo u suradnji s Poliklinikom Aviva

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije