Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turistička patrola

Arhiv u raskošnoj palači čuva dragocjene tajne iz vremena Dubrovačke Republike

Dubrovnik
Foto: Renata Rašović
1/7
15.07.2014.
u 11:40

Po vrijednosti i količini građe jedan je od najbogatijih u ovom dijelu Europe

Bula je stigla izdaleka: dubrovačkom nadbiskupu Vitalu tog 27. rujna 1022. uputio ju je sam papa Benedikt VIII. i pritom odredio teritorij dubrovačke nadbiskupije.

Gotovo tisuću godina poslije, svaka se njegova riječ iščitati može u jednom dobro čuvanom spremištu na katu raskošne palače Sponza, koja čuva najdragocjenije blago: dubrovački arhiv s povijesnom građom iz vremena Dubrovačke Republike.

A ključ trezora u rukama je arhivista Zorana Perovića, koji već dva desetljeća čuva najvrednije dokumente, ali i najskrivenije dubrovačke tajne tijekom stoljeća.

Ispisana na štavljenoj koži

– Prema količini građe koja je u njemu pohranjena, prema starosti i vrijednosti, Državni arhiv u Dubrovniku jedan je od najbogatijih u ovom dijelu Europe, tik uz one u Vatikanu, Beču, Veneciji i Carigradu – govori taj čuvar baštine s neskrivenim ponosom dok koračamo kroz nepregledne police s uvezanim dokumentima, smještenim u sigurnim i primjerenim mikroklimatskim uvjetima.

Foto: Renata Rašović

Ovdje su i rukopisne i tiskane knjige naših znanstvenika i književnika, ali i bogate zbirke starih zemljopisnih karata, fotografija, razglednica, novina

Premda je riječ o najstarijem originalnom dokumentu koji se brižljivo čuva u Arhivu, papinska bula s početka naše priče tek je kap u moru sveukupne građe Arhiva podijeljene u 450 fondova i zbirki. No, najvredniji fondovi, oni Dubrovačke Republike, sadrže 7000 uvezanih knjiga i 100.000 isprava. Statut grada Dubrovnika i Carinski statut iz 13. stoljeća te odluke Velikog vijeća, Malog vijeća i Senata tek su neki biseri u ovoj niski.

– Čuvamo i rukopisne i tiskane knjige dubrovačkih znanstvenika i književnika, ali i bogate zbirke starih zemljopisnih karata, fotografija, razglednica, novina, časopisa, planova i skica – tumači arhivist pa se zaustavlja i izvlači mapu iz jedne od ladica.

– Pogledajte, povelja Kulina bana iz 1189. kojom Dubrovčanima “podjeljuje slobodu trgovanja u svojoj zemlji” – kaže pružajući originalni dokument o kojem đaci uče u školama: malenu, tek 23 dugu i 14 centimetara široku ispravu ispisanu na pergameni, štavljenoj životinjskoj koži.

Foto: Renata Rašović

Oduševit će vas pogled na skaline i prozore u cvijeću, a za osvježenje tu je bistra voda iz uličnih fontana

– U našem se arhivu čuva iznimno bogata građa iz 11. i 12. stoljeća, što je rijetkost i u europskim razmjerima, stoga nam je želja ovo blago pokazati javnosti – govori arhivist koji je izložbu u prizemlju palače postavio još 2011. godine, otkad gosti grada mogu vidjeti tek replike tog blaga koje smo, koji trenutak ranije u spremištu imali rijedak privilegij vidjeti.

Vješto izrađene kopije

Kako bi originali ostali sačuvani i za svaki novi milenij, turisti će ipak razgledati kopije, no tako vješto izrađene da ih jedva razlikuje i profesionalac poput čuvara dubrovačke baštine.

>>Makarska: Ona ne mora glumiti turistički biser, jer je to već odavno

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije