Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žumberak

Arheološko blago - knez iz željeznog doba pronađen je s kacigom na prsima

Žumberak
Foto: Emica Elveđi/PIXSELL
1/4
09.04.2021.
u 12:36

U nedjelju 11. travnja uz Večernji list pronađite posebni prilog: Idemo na izlet – Žumberak

Gorje Žumberak, jedno od najvećih bogatstava flore i faune Lijepe Naše. Za izletnike i zaljubljenike u prirodu pravi je dragulj koji krije brojne arheološke nalaze.

Jedno od njih naselje je Budinjak. Izgleda kao jedno od stotina slabo naseljenih mjesta u Hrvatskoj, no u kasnom željeznom dobu – točnije, prije nekih 2600 do 3000 godina – sve je vrvjelo životom.

@croatiafulloflife

Nature Park Žumberak - Samobor Highlands #Zumberak #waterdrop #waterfallchallenge #springiscoming #natureloverrs #Croatia

♬ Lazy Sunday - Official Sound Studio

Da se radi o potencijalnom arheološkom blagu, saznali su arheolog i profesor Želimir Škoberne te njegovi kolege još sedamdesetih godina prošlog stoljeća pogodili "jackpot" – nekropolu koja se pruža na čak 60 tisuća kvadrata, a čini je 141 grobni humak.

Sredinom devedesetih istraživani su tumuli 3 i 139, u kojima su pronađena dva bogato opremljena groba. Njihovo tehnološko ispitivanje omogućilo je uvide u vrlo složenu tehniku izrade zdjelaste kacige te time otvorilo nove mogućnosti raščlambe i precizniju dataciju ove grupe najranijih halštatskih kaciga – objašnjava Škoberne.

Foto: Boris Ščitar/PIXSELL

Najpoznatiji je upravo tumul 139 ili "Knežev grob", kako je poznat, jer je u njemu svoje posljednje počivalište imao jedan vrlo moćan knez. U grob je položen zajedno s ratničkom opremom, kao i sačuvanim dijelom kacige koja je zbog svog jedinstvene tehnike izrade dobila svoju kategoriju – tip Budinjak.

U nekropoli je u posljednjih tridesetak godina, koliko se aktivno istražuje, pronađeno još pregršt drugih predmeta poput lonaca, oružja i nakita iz tog razdoblja od kojih se oni najvrjedniji čuvaju u Muzeju grada Zagreba.

Foto: Boris Ščitar/PIXSELL

U posebnom prilogu Idemo na izlet, upoznajte slapove i zelene obronke Žumberka, čitajte o jamama, špiljama i vrijednim arheološkim nalazima. Otkrijte OPG-ove gdje se fino jede te kuće za odmor!

Potražite posebni prilog u nedjelju 11. travnja na dar uz Večernji list!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije