Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

6 razloga zbog kojih su Amiši vitalni, snažni i zdravi

Amiši žive bez tehnologije, što jemnogim zapadnjacima nezamislivo. Ne posjeduju niti se koriste automobilima, telefonima, televizorima...
11. ožujka 2019. u 09:26 4 komentara 3146 prikaza
Amiši
Foto: Getty Images
Pogledajte galeriju 1/3

Amiši žive u zajednici zatvorenog tipa, vrlo skromno i jednostavno.

ubojita navika Koliko ste cigareta popušili? Doznajte koliko vam svaka skraćuje život

Prema njihovoj teoriji oni samo fizički žive na ovom svijetu jer „moraju“, a zapravo nemaju nikakve veze s zemaljskim svijetom niti su dio njega. U Ameriku se doseljavaju početkom 18. stoljeća, a najveći broj Amiša naseljen je u Ohiju, Indiani i Pennsylvaniji. Njihova zajednica ima stroga pravila kojih se svi Amiši moraju pridržavati. Njihov je stav taj da moderan način života ugrožava obitelj, međuljudske odnose u zajednici, vjeru i skromnost i u 21. stoljeću žive sretno, bez pametnih telefona, električne energije i ostalih "pošasti" modernog doba. I među najzdravijim su ljudima na svijetu, piše Alternativa za Vas. 

Na početku 20. stoljeća njihov je očekivani životni vijek već bio dulji od 70 godina i to , vjeruje se, zbog ovih razloga...

Sami uzgajaju hranu koju konzumiraju

Amiši su stočari i ratar i na svojim farmama sami brinu o usjevima i domaćim životinjama. Njihove namirnice ne sadrže GMO, kemikalije, pesticide... Ne konzumiraju niti procesiranu hranu, zbog koje su mnogi u ostatku civilizacije pretili i kronično bolesni. Njihova je hrana bogata enzimima i nutrijentima, među ostalim i vitaminima A, E i K2, a nisu vični niti nezdravim navikama poput ispijanja alkohola ili pušenja. 

U stalnom su kontaktu s prirodom

Amiši žive u izoliranim zajednicama, daleko od gradskog zagađeja i smoga. I ne samo to, dok neke vjerske zajednice, poput huterita (slična kršćanska zajednica, ali otvorenija prema tehnologiji) žive odvojeno od svojih stada, Amiši žive u suživotu s njima. Jedna je studija pokazala, primjerice, da huteriti imaju više slučajeva alergija upravo zato što žive potpuno odvojeno od životinjskih staja. 

dijeta, zdrava prehrana zdrava prehrana 6 namirnica koje biramo jer smatramo da su zdrave, a zapravo – nisu!

Fizički su aktivni i sve rade ručno

Jedna je studija pokazala da amiški muškarci prijeđu 18.425 koraka, a žene 14.196, dok mnogi zapadnjaci, čak i uz liječničku preporuku, ne uspijevaju dostići brojku od 10.000 koraka. Osim toga, sve poslove rade ručno, bez pomoći modernih alata, traktora...  Mnogi su amiši vrsni jahači konja, a istraživanja su pokazala kako su amiši čak 6 puta tjelesno aktivniji od prosječnih ljudi iz 12 zemalja uključenih u istraživanje.

Ne znaju za stres i sebičnost

Interes zajednice i ostalih članova im je prioritet te kod njih nema međusobnog natjecanja. Rijetko se umaraju i žive u harmoniji s ostalim članovima zajednice. Stres ne poznaju, prakticiraju toleranciju i strpljivost, što im donosi puno mira i harmonije u životu.  

Daleko od modernizacije i tehnologije

Amiši žive bez tehnologije, što jemnogim zapadnjacima nezamislivo. Ne posjeduju niti se koriste automobilima, telefonima, televizorima...

Poznato je da televizori i telefoni i drugi uređaji emitiraju štetna zračenja te ispuštaju bezmirisni plin radon, koji, ako mu se dugoročno izlažemo, može dovesti do raka.

Koriste samo prirodne lijekove

Amiši ne koriste farmaceutske lijekove, oslanjaju se na prirodne tvari i supstancije koje su im potrebne za izlječenje. Liječniku idu samo u zaista ozbiljnim i rijetkim slučajevima.

ležanje na travi izađite na zrak Odličan razlog: Samo 20 minuta dnevno u gradskome parku potiče dobro raspoloženje

Pogledajte i video Jednojajčani blizanci pokazali kako pušenje utječe na izgled

Koronavirus
UŽIVO
Potvrđen treći slučaj zaraze koronavirusom. Osoba se nalazi u bolnici u Rijeci
tt
Tabu tema
Evo što morate znati o životu s hemoroidima
 • Avatar BilanMandić
  BilanMandić:

  Interesantno je da su svi bijelci, što bi bilo kad bi pustili i druge u svoju skupinu?

 • Che cazzo fai:

  Ja sam poluspreman za amishizam, a za koju godinu cu biti skroz. Jedva cekam da sredim pemziju i da odhebem cijeli svjet. Prvo sto cu odhebati su ovi lazni domoljubi i jos lazniji vjernici.

 • sudbina x:

  Sve je to laž...Pa i naši djedovi su živjeli na taj način a životni vijek im je bio 50-60 godina...Uostalom amiši se međusobno križaju (incest) pa imaju puno defektne djece...Dakle ta teza kako imaju dugački životni vijek je lažna....