Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Roman godine

Zoran Malkoč dobio tportalovu nagradu za roman godine

Zoran Malkoč laureat tportala
robert anić /Pixsel
28.10.2015.
u 12:36

Zoran Malkoč dobitnik je tportalove nagrada za roman godine

Zoran Malkoč je romanom "Roki Raketa" osvojio tportalovu nagradu za roman godine. Roman je objavio Profil, a autor je dobio novčanu nagradu u iznosu od 50.000 kuna. 

lanovi žirija, u kojemu su bili lanjsko laureat Kristian Novak, Jadranka Pintarić i Miroslav Mićanović, u svom obrazloženju istaknuli su kako su konkurenciji za tportalovu nagradu ove godine bila su 52 potpuno različita poimanja književnosti, jezika i stvarnosti, a odlučeno je da nagradu dobije djelo koje je svjesno ušlo u konflikt sa sva tri koncepta te pritom ostalo puno duha, stava i autentične emocije.
“Spomenik je to tjesnacima životnih izbora suvremena pisca, onoga koji bira između pozerstva i potpune moralne dekadencije, a samo uz krajnji napor uspijeva ostati čovjekom. No ovaj roman grabi mnogo šire, on secira društvo i pritom se ne boji ići duboko, do stvarnosti, do apsurda i još dalje, do mjesta na kojem stvarnost bez mita i bajke više ne može. Roman koji, pa makar bilo na vlastitu štetu, nikada ne odmiče pogled od patologija, one svijeta književnosti i one svijeta koji tu istu književnost uspješno truje. Autor je pobjedničkoga romana kroz plejadu likova na svjetlo papira istjerao demone hrvatskoga društva u posljednja dva desetljeća, da bi u ključnom trenutku upalio svjetlo na kraju tunela. I dok ima nekoga tko je to u stanju učiniti, čiji glas još nije zatrt, sasvim je svejedno da je li riječ o nekoj tamo šumskoj budali ili o potpuno fantastičnoj blagonaklonoj sili - možda nade ima više nego nam se čini”, stoji u obrazloženju žirija.

Ključne riječi

Komentara 1

GO
goran2hr
16:14 30.10.2015.

Likovi hrvatskih branitelja u nagrađenom romanu su samo obični ubojice, lopovi i plagijatori, pa bi se moglo reći da su branitelji ovaj put dobro i prošli. Nagrada nije mala, a sada još slijede i nove nagrade iz Beograda, te Banja Luke. U budućem romanu, trebalo bi po braniteljima ošinuti još žešće. Priča o braniteljima koji žele ubiti djevojčicu je već izlizana, ali otprilike tako nešto i na tom tragu. I biti će opet nagrada, a tiraža ionako nije bitna. A za to nije potrebna ni hrabrost, jer ništa se za tako nešto nikome neće dogoditi. Dakle samo treba osloboditi maštu i učiniti novi iskorak, a nagrada će biti veća.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije