Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TERRANEO - 3. DAN

Wu-Tang-Clan za MTV-jevsku publiku, Cloud Nothings za znalce

terraneo (1)
Zdenko Marenić
10.08.2013.
u 16:57

Izvrsni američki punkeri Cloud Nothings ''otprašili'' su jedan od najboljih ovogodišnjih nastupa

Boca kisika kojom se nakon nastupa na ovogodišnjem Terraneu poslužio jedan izvođač, dobro bi došla i staroj gardi koja je u festivalu izgubila prepoznatljivu indie-rock oazu. Dok oni itekako imaju razloga tugovati, novi organizator ne skriva zadovoljstvo promjenom smjera koji je MTV-jevskom logikom privukao drugačiju, mainstream izvođačima sklonu publiku. Spektakl kojeg je prvog dana rekordnim brojem od 15.000 obožavatelja osigurao Prodigy ipak nije pomogao da se nadmaši prošlogodišnja brojka od ukupno 40.000 posjetitelja. Nedostajalo je oko 3000 zainteresiranih, no organizatora to ne zabrinjava.

Organizator zadovoljan odazivom

- Završni dan posjetilo nas je oko 12.000 ljudi. Na početku smo rekli da ćemo biti zadovoljni s 10.000 dnevno, ukupno 30.000, ali premašili smo očekivanja za gotovo 25% i prezadovoljni smo. Prvi je dan bio fantastičan, u četvrtak su očito svi bili umorni, a u petak se opet napravila odlična atmosfera, pogotovo na genijalnom Wu-Tang Clanu- komentirao je Luka Pavić, direktor Artim produkcije koja stoji iza organizacije festivala. Pavić se osvrnuo i na promjenu festivalske filozofije koja Terraneo približava ''obližnjim'' InMusicu i Exitu.

- Mislim da je sve ispalo super, predstavili smo toliko žanrova i za svakog se može naći ponešto. Ima dovoljno mjesta i za alter-rock i R'n B' i elektroniku. Nekim ljudima se dio toga ne sviđa, ali ja mislim da je sve to ispalo dobro. I kad bi doveli The Black Keyes, bilo bi onih koji bi gunđali - smatra Pavić. Istaknuo je i otvaranje festivalske plaže. Dok se ona pokazala punim pogotkom, Party Boat potpuno je podbacio.

- Danas sam bio tamo i super je atmosfera, ljudi je hvale i uspoređuju s Woodstockom, potpuno je drugačija negoli primjerice Zrće ili slične glazbene plaže. Šteta za boat, ali morali smo otkazati jer prvog dana nije bilo interesa, pa je ekonomski ispao neisplativ - pojasnio je Pavić.

Škugor bez komentara

- Nemam što komentirati, neka procijeni publika - osvrnuo se na ovogodišnji line-up osnivač i bivši organizator festivala Mate Škugor. No izdvojio je nekoliko bendova koji su mu bili zanimljivi.

- My Bloody Valentine i Calexico. Ali i Woodsi te odlični Cloud Nothings. Samo velika je šteta što su potonji nastupili u ranijem terminu - kazao je Škugor aludirajući na malen odaziv publike koja je propustila u većem broju poslušati bend čiji se albumi zadnjih godina redovno nalaze na listama najboljih godišnjih izdanja svih renomiranijih glazbenih magazina.

Profitirali upućeni: Cloud Nothings ovogodišnji je biser

Slobodno se može zaključiti da se završni dan festivala kvalitativno pokazao najslabijim, no ni kao takav nije protekao bez iznenađenja. Spomenuti izvrsni američki punkeri Cloud Nothings ''otprašili'' su jedan od najboljih ovogodišnjih nastupa kojeg je poslušalo oko 150 sretnika. Ali ti rijetki zbilja su guštali u izvrsnim live, sirovijim verzijama pjesama te biseru na kraju - maestralnoj završnici Wasted Days s hvaljenog Attack of Memory.

Oduševili su i njihovi sunarodnjaci iz Kalifornije, dvojica mlađahne braće The Bots. S navršenih 16 i 19 godina, iza sebe imaju već tri albuma na kojima s bubnjevima i gitarom praše autohtoni garage lo-fi rock, prizivajući u misli The White Stripese. Britanski The Cribsi rasplesali su obožavatelje, a oni koji to nisu teško će se oteti dojmu da im niti ''dobar duh'' Johnny Marr ne pomaže razviti orginalniji zvuk koji bi ih odmaknuo od mnoštva sličnih bendova.

Wu-Tang Clan: Uživamo u statusu ikona

Takav je i Aloe Blacc, pomalo sladunjavi soul reper čiji je solidan nastup podgrijao brojnu MTV-jevsku publiku pred izlazak najiščekivanjih Wu-Tang Clanovaca.

- Uživam u statusu ikone, obožavam to. Publika u Hrvatskoj je predivna, žene prelijepe, sretan sam što sam ovdje - neskromno nam je priznao U-God te otkrio kako hip hoperi sa Staten Islanda i dalje obožavaju svirati na turnejama. Sasvim razumljivo za nekoga tko je prevalio dug put od lokalnog do svjetskog fenomena te kojeg kritika i publika oslovljavaju najboljim bendom u povijesti rapa.

Zapalili su šaroliku publiku, hitovima poput Method Man, Shame on a Nigga, Cash Still Rules/Scary Hours, ali nisu je ''raspojasali'' kao Prodigy iako kvalitativno barataju boljim adutima.

>> Terraneo: Božanstveno-bolnom bukom MBV 'razvalio' osjetila

>> Počinje prvi Terraneo bez Mate Škugora: Može li biti uspješniji?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije