Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRMI I SIJEVA

Vatikan: Film 'Anđeli i demoni' pun je gluposti

04.05.2009.
u 19:09

Vatikan ponovno polemizira s autorima filma “Anđeli i demoni”, kao što je to učinio i prema filmu “Da Vincijev kod”. Vatikan nije odobrio snimanje filma u crkvama u Rimu, gdje se odvija radnja filma “Anđeli i demoni” rađenoga prema istoimenoj knjizi Dana Browna, koji je autor i “Da Vincijeva koda”, pa su se autori morali “snalaziti” s kulisima i posebnim efektima.

Premijera bez klera
U ponedjeljak uvečer prikazana je u Rimu u Auditoriumu Parco della Musica svjetska praizvedba u prisutnosti svih velikih zvijezda iz Hollywooda. Redatelj Ron Howard izjavio je u Rimu kako zapravo nije zatražio suradnju Vatikana, jer je i na prvi film prema knjizi Dana Browna reagirao negativno, ali je razočaran činjenicom da su vatikanski krugovi i od ostalih u Rimu zatražili da odbiju filmsku ekipu.

“Pozvali smo kler da prisustvuje projekciji filma, ali su poziv odbili. Ne shvaćam kritike onih koji ne vide film”, rekao je Howard. Predstavnik rimskog vikarijata Marco Fibbi osudio je film “Anđeli i demoni” da sadrži “nepotrebne gluposti”.

“U djelima Dana Browna oduševljava me što izazivaju polemike i rasprave. Njegove knjige pozivaju na razmišljanja, pa i o vlastitoj vjeri, a to je pozitivno”, drži redatelj Howard i dodaje kako su se dva švicarska stražara sada slikala s njim kada je išao vidjeti Vatikan. Film “DaVincijev kod” je zaradio 750 milijuna dolara u cijelome svijetu, a vjerojatno će i “Anđeli i demoni” imati dobru prođu.

Brown privukao turiste
Ljudima se sviđaju misteriji. Amerikanci dolaze u Rim posjećivati prostore koje je Dan Brown opisao u knjizi “Anđeli i demoni”.

I dok vatikanski L’avvenire piše kako u njemu nema ničega što bi Crkva mogla odobriti, na Kaptolu reagiraju drukčije: – Treba prvo vidjeti o čemu je riječ, jer zasad nemamo nikakvih informacija. Službena Crkva nikad se nije posebno osvrtala na takvo što, pa neće ni sada – rekao je glasnogovornik HBK Zvonimir Ancić.

Katolički publicist don Anđelko Kaćunko kaže da katolici “Anđele i demone” trebaju promatrati poučeni iskustvom upravo “Da Vincijeva koda”. – Ništa ne treba unaprijed osuđivati. Ne treba unaprijed stvarati histeriju, a ako inače ne idu u kino, neka ne odu samo zbog njega – rekao je Kaćunko.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije