Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Tarik Filipović s predstavom 'Ćiro' otvorio 25. festival glumca

Na Festivalu će u natjecateljskom program biti izvedeno dvadeset predstava iz Dubrovnika, Karlovca, Koprivnice, Osijeka, Splita, Šibenika, Velike Gorice, Virovitice, Zadra i Zagreba, a završava dodjelom nagrada i priznanja u nedjelju, 20. svibnja.
13. svibnja 2018. u 13:02 2 komentara 268 prikaza
Foto: Branimir Bradarić
Pogledajte galeriju 1/3

Pred prepunom dvoranom Slovačkoga doma u Iloku župan Vukovarsko-srijemski, Božo Galić, svečano je otvorio 25. festival glumca.

Tarik Filipović TARIK FILIPOVIĆ Sinove učim da budu kavaliri, možda mi budu zahvalni...

Tijekom narednih devet dana pozornice u Iloku, koji je grad domaćin ovogodišnjeg Festivala, Otoku, Vinkovcima, Vukovaru i Županji biti će centar hrvatskog glumišta. Okupljene glumce i publiku na otvaranju je pozdravila je i izbornica Nada Abrus koja je obrazložila svoj odabir predstava, a potom je sve glumce i publiku pozdravila i gradonačelnica Iloka Marina Budimir. U svom govoru najavila je kako se nada „da ćemo ovakve i slične predstave u narednim godinama moći gledati i većoj i boljoj dvorani“.

Nakon svečanoga otvorenja je izvedena predstava „Ćiro“, Udruge za promicanje kulture NALA iz Zagreba, Antonia Gabelića i Tarika Filipovića, a u režiji i izvedbi Tarika Filipovića. Publika je izvedbu nagradila  višeminutnim aplauzom, a predstava je dobila čak 17 aplauza na otvorenoj sceni. Tarik Filipović svojim je „Ćirom“ oduševio publiku Vukovarsko-srijemske županije. Na Festivalu će u natjecateljskom program biti izvedeno dvadeset predstava iz Dubrovnika, Karlovca, Koprivnice, Osijeka, Splita, Šibenika, Velike Gorice, Virovitice, Zadra i Zagreba, a završava dodjelom nagrada i priznanja u nedjelju, 20. svibnja.

Sve izvedbe pratit će ocjenjivački stručni sud kojeg čine profesorica Tatjana Bertok-Zupković s Umjetničke akademije u Osijeku, glumica Hana Hegedušić iz Hrvatskoga narodnoga kazališta u Varaždinu te prošlogodišnji dobitnik Nagrade Fabijan Šovagović Vinko Kraljević, umirovljeni član ansambla Zagrebačkoga gradskoga kazališta Komedija. Oni će dodijeliti osam nagrada svojim kolegama za najbolja umjetnička dostignuća. Četiri ravnopravne Nagrade Fabijan Šovagović za najbolja umjetnička ostvarenja dvije glumice i dva glumca, Nagrada Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade.

Nagrada Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini, dodjeljuju se kao i proteklih godina. Novost jubilarnog Festivala glumca je posvećivanje posebne pažnje mladim glumicama i glumcima. Stoga postojeća Nagrada Ivo Fici, koja se dodjeljivala za najboljeg mladoga glumca ili mladu glumicu, postaje nagrada za najbolje umjetničko ostvarenje mladoga glumca do 28 godina te se uz nju uvodi nova nagrada. To je Nagrada Zvonimir Torjanac za najbolje umjetničko ostvarenje mlade glumice do 28 godina.

Goran Višnjić SJEĆANJE NA ADU Višnjić objavio staru fotografiju. Prepoznajete li poznate glumce? Potjera Neki natjecatelji su se udomaćili, pa ovdje drže i papuče Tarik Filipović 'VOLIO BIH DA MI SE JAVI' Tarik Filipović putem medija traži prijatelja iz Beograda s kojim se družio prije rata

 

Mary Donor Pavlović i Milan Pavlović
LJUBAVI BEZ GRANICA
Kako je Milan riskirao život i doveo Mary iz Sierra Leonea u Ljubuški
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade