Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Libertas

Scenska kantata i komična opera sljubljene u opernoj premijeri

'kultura....zagreb.....08.11.2005. ...lisinski...orkestar hrvatske vojske....tomislav facini..... snimio:antonio bronic'
'antonio bronic'
03.08.2010.
u 16:25

Na Dubrovačkim ljetnim igrama nastupit će bas bariton Giorgio Surian i sopranistica Valentina Fijačko.

Scenska kantata "Školnik" Philippa Telemana i komična opera "Služavka gospodarica" Giovannija Battiste Pergolesia postale su, za potrebe Dubrovačkih ljetnih igara, jedinstveno djelo, priča o strogom zborovođi kojem kod kuće zapovijedaju vlastiti sluge. Autorsku ekipu opere, koja će premijerno biti izvedena 5. kolovoza u Kneževu dvoru, predvode dirigent Tomislav Fačini i režiser Krešimir Dolenčić.

U glavnim su ulogama trenutačno najveće pjevačke domaće zvijezde bas bariton Giorgio Surinam i sopranistica Valentina Fijačko. Svira Varaždinski komorni orkestar, a u "Školniku" pjevaju i dva dubrovačka zbora; djevojački "Amorette" i dječji "Anđeli". U izvedbi sudjeluju i dvoje glumaca: Srđana Šimanović je domaćica Milica koja prologom uvodi gledatelje u priču, a Branimir Vidić je sluga čija uloga u "Služavki gospodarici" nema ni jedne izgovorene riječi.

Predstavljajući izvedbu uoči skorašnje premijere redatelj Dolenčić je posebno istaknuo zahtjevnost samog prostora Kneževa dvora koji ne dozvoljava prevelike intervencije, ali i činjenicu da ovo djelo radi kao "homege" Vladi Habuneku kod kojeg je prvi puta asistirao na operi i koji je prvi u Dubrovniku postavio na scenu "Služavku gospodaricu".

Dirigent Tomislav Fančini je rekao kako se nada da će upravo ovo djelo privući mlađu publiku kojima to može biti idealan prvi susret s operom. Glavni protagonisti jednostavno ističu da uživaju u Dubrovniku i svom poslu, a Giorgio Siurinam kaže kako je posebno zadovoljstvo vratiti se na Festival na kojem je za prošlu ulogu nagrađen Orlandom, ali i raditi komičnu operu, jer uvijek ima dramatsku ulogu. 

Komentara 2

KI
kikica
11:08 04.08.2010.

Giorgio Surinam, Giorgio Siurinam, \'homege\'? Doista se nadam da su to tipfeleri jer mi je teško povjerovati da se netko s takvim nepoznavanjem materije usuđuje potpisati tekst. A to što Večernji takve tekstove objavljuje više odavno nije čudno.

DU
Deleted user
17:35 04.08.2010.

Surinam :))) Ovo je sjajno, dobro da Facini nije postao Fakiri, a Valentina Fijacko Fijasko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije