Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU

Ratko Bjelčić: Biti autor najčitanije knjige godi taštini

ratko bjelčić
Igor Kralj/Pixell
30.03.2010.
u 19:13

Kod nas autor često ima desetak radiodrama, a kazališta mu ni jednu ne uprizoruju. Imam pet knjiga drama, a jedina mi je uprizorena u Sarajevu.

Prema podacima projekta Besplatna elektronička knjiga, najčitaniji pisac u sedam godina je čuveni Noam Chomsky. A na drugom je mjestu sa 25.315 čitatelja Ratko Bjelčić i “Tajna ženskih gaćica”.

 Kakve su materijalne posljedice tog rezultata?

 Zbirka priča “Tajna ženskih gaćica” do sada je objavljena u tri izdanja. Njezin uspjeh omogućio mi je objavljivanje druge zbirke priča “Osveta seksualnog manijaka”, a obje i potpore za objavljivanje knjiga koje dodjeljuje Ministarstvo kulture. Trenutačno pišem svoj deseti naslov.

 Ima li “Tajna ženskih gaćica” potencijala za kazališni hit?

Dramatizirajući naslovnu priču napisao sam istoimenu komediju. Objavljena je u zbirci obiteljskih tragedija “Gorak okus osvete” i ponuđena javnosti. Što se tiče kazališta, teško je dobiti uprizorenje. Često je kod nas slučaj da autor ima i po desetak radiodrama, a kazališta mu ne uprizoruju ni jednu dramu. Osobno imam pet knjiga drama, a jedina mi je uprizorena u Farsi iz Sarajeva.

 Zašto svoja djela ne objavljujete kod najmoćnijih izdavača u Hrvatskoj?

Iskreno govoreći – moja ih djela ne interesiraju. Barem nisu kada sam ih nudio. Počeo sam pisati sada već daleke 1984. godine, a prva knjiga objavljena mi je 2001. Tih sedamnaest godina izdavači su odbijali moje knjige koje su poslije objavljene i doživjele uspjehe. I “Tajnu ženskih gaćica” su odbijali dok 2002. nije objavljena kao elektronička knjiga. Frustriran stalnim odbijanjem, prestao sam nuditi velikim, razvikanim izdavačima i sada imam dvadeset objavljenih naslova u osam godina. Pišete da volite objavljivati tajne. Koju svježu tajnu želite podijeliti s čitateljima Večernjeg?

 Kako bi potaknuli učenike osnovnih škola na čitanje knjiga i izvan obveznog popisa lektire, u Sloveniji postoji udruga koja dodjeljuje Bralnu značku učenicima koji su pročitali još knjiga. U popis knjiga za Bralnu značku za 9. razred za školsku godinu 2008./2009. uvršten je moj roman Izdajalec (Izdajica). On je prvo izašao u izdanju Mladike iz Ljubljane, a onda u Hrvatskoj, gdje su ga veliki izdavači godinama odbijali.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije