Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ukrali pa vratili

Raspliće se skandal oko ukradenog Klimta, lopovi sve priznali

Foto: Polizia di Stato/REUTERS/PIXSELL
22.01.2020.
u 09:28

Kradljivci jedinog "dvostrukog" Klimta na svijetu priznali da su gotovo 20 godina čuvali sliku i zatim je vratili u galeriju iz koje su je ukrali.

Nakon što je prije mjesec dana Klimtova slika "Portret dame" pronađena u istoj galeriji u Piacenzi iz koje je ukradena, polako se otkriva što se zaista dogodilo. 

Dva muškarca nedavno su priznala krađu, ali i da su Klimtovu sliku zatim vratili u galeriju Ricci Oddi. Podsjećamo, Klimtov "Portret dame", pronađen je skriven u zidu galerije odakle je nestao prije čak 23 godine. Prošlog mjeseca, sliku su pronašli vrtlari dok su podrezivali bršljan na vanjskom zidu galerije. Policija je u petak uhitila i ispitala dvojicu muškaraca za koje vjeruje da su članovi bande odgovorni za desetke krađa u gradu i okolici, zato što su u pismu Ermannu Mariani, novinaru lokalnih novina, priznali da su upravo oni odgovorni za zločin iz 1997. godine. 

U svom pismu Marianiju, muškarci su priznali da su ukrali sliku vrijednu 60 milijuna eura u veljači 1997. te da su je prije četiri godine vratili. Navodno su prije tri godine priznali zločin istom novinaru, koji im tada očigledno nije vjerovao.

Odvjetnik lopovskog dua, Guido Gulieri, rekao je Guardianu kako njegovi klijenti tvrde da su sliku vratili prije četiri godine "kao dar gradu", ali da su detalji krađe još uvijek nepoznati. Policija navodno ima adresu kuće u kojoj su je skrivali gotovo 20 godina. 

- Nisu otkrili sve detalje, ali ustrajno tvrde da slika nije bila skrivena u zidu sve ove godine. Nisam stručnjak, ali čini mi se da bi bila u lošijem stanju da je tamo stajala svo ovo vrijeme - rekao je novinar Mariani. 

Zašto su sliku ukrali i zatim je godinama čuvali, dvojac nije htio reći, ali možemo pretpostaviti da su tek sada priznali krađu jer je zločin ušao u zastaru. A pošto im se trenutno sudi za drugu krađu, šuška se i da su otkrili lokaciju slike kako bi smekšali suca i za taj zločin dobili manju kaznu. 

"Portret dame" austrijskog slikara Gustava Klimta jedinstvena je slika, jer je netom prije krađe otkriveno kako je to jedini "dvostruki" Klimt na svijetu. To je shvatila jedna studentica koja je radila u galeriji, kada je primjetila da je "Portret dame" naslikan preko "Portreta mlade žene", slike koja nije viđena od 1912. godine. Galerija je u svjetlu tog otkrića pripremala veliku izložbu, a upravo tada, slika je ukradena. Policija vjeruje da su lopovi koristili ribarsku udicu kako bi kroz krovni prozor galerije izvukli sliku. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije