Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glazbeni maratonci

Prvi put u RH kronološki izvodimo čitav komorni klavirski opus Debussyja

Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/3
22.09.2018.
u 17:44

Zagrebački ljubitelji Claudea Debussyja bit će u nedjelju navečer na slatkoj muci jer će ga u isto vrijeme svirati i Cantus Ansambl u Laubi.

Violončelistica Latica Anić, violinist Marco Graziani, klarinetist Bruno Philipp i pijanist Krešimir Starčević u nedjelju navečer, u 20 sati, u maloj dvorani Hrvatskoga glazbenoga zavoda održat će koncert koji će biti vrlo zanimljiv doprinos obilježavanju stogodišnjice smrti Claudea Debussyja.

Bit će to prva integralna kronološka izvedba Debussyjeve klavirske komorne glazbe u Hrvatskoj.

– Djela ćemo izvoditi onim redom kako su nastajala jer želimo pokazati kako se ovaj veliki umjetnik razvijao i napredovao kao skladatelj. Prva točka programa je Trio za violinu, violončelo i klavir u G-duru, u kojoj se lijepo čuje kako mladi, tada 22-godišnji Debussy, sklada pod utjecajem romantičara poput Francka i Schumanna. Slično je i salonsko djelce “Nocturne et Scherzo” za violončelo i klavir iz 1882., dok skladbe “Petite piece” i “Premiere rhapsodie” za klarinet i klavir iz 1910. predstavljaju Debussyjev srednji period, u kojem se, primjerice, čuju i odjeci “Preludija za Poslijepodne jednog fauna” – govori nam Krešimir Starčević, inicijator i organizator koncerta pod naslovom “Debussy 100”, za koji je okupio svoje jednako izvrsne i agilne prijatelje i kolege.

U drugom dijelu koncerta slijede komorne skladbe s klavirom koje je Debussy skladao pred kraj života: Sonata za violončelo i klavir u d-molu iz 1915. te njegovo zadnje djelo, Sonata za violinu i klavir u g-molu iz 1917. godine.

Poučan koncert imat će iste večeri i konkurenciju, što znači slatku muku za zagrebačke ljubitelje Debussyja. Do kolizije je došlo vjerojatno zato što je Cantus Ansambl otvorenje nove sezone u Laubi s tradicionalnog ponedjeljka premjestio na nedjelju. Tako će večer u Laubi također biti posvećena Debussyju, uključujući i predavanje muzikologinje Zdenke Weber koje počinje u 19.15.

Komentara 1

AD
adrian
13:14 23.09.2018.

Aajmeee kako sam uzbuđeeen!!! Jeste li ikome važni osim sami sebima??!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije