Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUKCIJA u Sothesbyju

Prodajom Giacomettijeva kipa za 65 milijuna funti oboren rekord

giacometti
pixell
04.02.2010.
u 13:22

Zna se da teška vremena recesije ne pogađaju sve jednako, ali ironično je da se upravo tijekom jedne od najtežih kriza ruše rekordi prodaje umjetnina.

Zna se da teška vremena recesije ne pogađaju sve jednako, ali ironično je da se upravo tijekom jedne od najtežih kriza ruše rekordi prodaje umjetnina. Naime, Sothesby, aukcijska kuća iz Londona, prijavila je rekordnu ponudu u svojoj povijesti za umjetničko djelo. Riječ je o brončanom kipu u prirodnoj veličini švicarskog umjetnika Alberta Giacomettija, koju je osamdesetih godina kupila Dresdner banka.

Kad se Dresdner banka vezala s bivšim konkuretom Commerzbankom, odlučeno je da se umjetnine u zajedničkom vlasništvu ponude na aukciju, a zarađeni novac donira u humanitarne svrhe. Brončani kip bio je procijenjen na 20 milijuna funta, međutim, znalo se da će se cijena u nadmetanju uvelike povećati.

Voditelj aukcije Henry Wyndham gotovo da prvih nekoliko minuta nije mogao doći do riječi od silnih ponuda (početna cijena bila je devet, a prva ponuda već dvanaest milijuna funta).

Nakon nekog vremena, umjetnina je prodana nepoznatom kupcu za 65 milijuna funta, što je preteklo dotad najveću ponudu ikad izrečenu za umjetninu na aukciji, a riječ je, naravno, o Picassovom „Dječaku s lulom“, koji je 2004. u New Yorku prodan za nešto više od sto četiri milijuna dolara (ako se uzme u obzir današnja tečajna lista, Giacometti je prodan za gotovo četvrt miijuna više).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije