Naslovnica Kultura Glazba

Praizvedba Prve simfonije Srećka Bradića i izvrsni Bruno Vlahek

Na redovnom koncertu Zagrebačke filharmonije u petak praizvedena je Prva simfonija Srećka Bradića. Na koncertu je nastupio i zagrebački pijanist Bruno Vlahek.
04. ožujka 2012. u 14:21 3 komentara 4 prikaza
bruno vlahek u lisinskom
Foto: zf

Posljednji koncert Zagrebačke filharmonije u Lisinskom imao je jednu potpuno sjajnu točku, nastup Brune Vlaheka. Temeljito i postojano približavanje svjetskoj eliti mladi je zagrebački pijanist briljantno potvrdio u solističkoj dionici Rapsodije na Paganinijevu temu. S imponirajućom sigurnošću i uvjerljivošću Vlahek je odgovorio na podjednako teške tehničke i muzičke zahtjeve sjajne skladbe Sergeja Rahmanjinova.

Druga svijetla točka večeri bila bi praizvedba Prve simfonije Srećka Bradića, da dirigent Ignat Mihnea skupa s nedovoljno pripremljenim orkestrom nije uprskao klimaks predviđen za sam završetak skladbe. Nažalost, čak i kad je Filharmonija naručitelj skladbe novom domaćem djelu to ne osigurava dostojnu pažnju. A samo Bradićevo djelo, u kojem nema suhoparnog akademskog "muljanja", zaslužuje još izvedaba. Svih pet stavaka kruži oko jasno čujne tonalitetne osi, ritmovi su također jasni i snažni, a ekspresivne gradacije podjednako su raspodijeljene između dionica gudača, klavira za kojim je u utrobi orkestra grmio Damir Gregurić, te naročito dominantnih timpana i limenih puhača.

Mladi je rumunjski maestro daleko više pažnje posvetio paradnoj "narodnjačkoj" Enescuovoj Prvoj rumunjskoj rapsodiji koja je neprimjereno stavljena na kraj programa, kao nužna zabava za publiku i orkestar nakon domaće praizvedbe. Uz to, energija i briga oko zvučnih boja Enescuova hita trebali su biti uloženi u početak večeri kada smo slušali zvučno vrlo neuglađenu i škripavu uvertiru-fantaziju "Romeo i Julija" P. I. Čajkovskog. 

VIP izdvaja za Vas

  • alenkop1978:

    vjerojatno opet naručena kritika... najgori je ipak bio kada je hvalio lošu Desdemonu Valentine Fijačko kojoj uopće nije dorasla.... što bi bilo da je Repušić dirigirao......

  • muzikant:

    Pofuk je očito bio još pod temperaturom začepljenih ušiju...mislim da je pljesak publike potpuno jasno dao do znanja što je bilo dobro,što ne,a pogotovo što je to bilo (ne)primjereno u programu.

  • dinosaurxx:

    Ma dobro, iako su najveći uspjeh pobrali Rahmanjinov i Enescu, dobro je da se publici ponudilo i novo hrvatsko djelo (iako možda malo predugačko...). Treba publiku navikavati i na neke nove stvari.