Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Postavite prava pitanja, ne osjećajte se krivima i zaboravite na mantru „samo pozitivno“!

U sve kompliciranijem svijetu nije se lako snaći. Donosimo vam tri knjige koje nude odgovore na neka od pitanja koja nas sve muče, ali i pobijaju popularne, zašećerene stavove o tome kako treba živjeti.
03. studenoga 2015. u 11:49 691 prikaza
samopomoć
Foto: Profil knjiga
Pogledajte galeriju 1/3

Prava avantura osobne promjene počinje kada postavite prvo pravo pitanje sebi i drugima, uvjerena je Ljubica Uvodić-Vranić, jedna je od najproduktivnijih hrvatskih autorica psiholoških priručnika. U svojoj novoj knjizi Neizgovorena pitanja i (psihologični) odgovori, nastavlja podsjećati nas na naša neizgovorena pitanja, ovaj put dajući im i psihologične odgovore. Ljubica Uvodić-Vranić nudi nam i u ovoj knjizi pregršt tema s primjerima pitanja i odgovora iz vlastite prakse, uvjerena da do nekih vlastitih pitanja katkad možemo doći čitajući neka tuđa. Problemi su slični, često sličniji nego što mislimo, ali i ako se razlikuju, način postavljanja pitanja, hrabrost i odlučnost, izravnost i upućenost mogu nam itekako pomoći da se podsjetimo svoje muke. Kad pitanje jednom bude izgovoreno, pa čak i ako na njega nemamo niti jedan spreman odgovor, kad imamo složenu situaciju koja traži da se o mnogočemu razmisli i mnogošto obrazloži, svejedno smo učinili važnu stvar – približili smo se problemu. Na taj način možda ćemo doći i do njegove srži. Dr. sc. Rea Fulgosi Masnjak za ovu je knjigu ustvrdila: „Ova neizgovorena pitanja su i po težini i vrsti tema problema nastavak na prethodnu knjigu s istim naslovom. A obrađene teme vrlo su životne i raznolike. Govori se o ozbiljnim i važnim pitanjima u partnerskim, poslovnim, prijateljskim i rodbinskim odnosima. Zbog toga se tu nalazi i teška, ali vrlo aktualna tema, kriza morala. I strah od gubitka morala – još pogubnije. I lažno opravdanje za vlastito nepostupanje: tvrdnja kako tobože morala više nema...“

samopomoć | Autor : Profil knjiga Foto: Profil knjiga Nisi ti kriva Sare Eckel – s podnaslovom „27 (pogrešnih) razloga zašto nisi u vezi“ – nije vodič za pronalaženje muža ili žene niti je akcijski plan duhovne obnove koja će vas pripremiti za ljubav. Umjesto toga, ovo je autoričin pokušaj da raščisti dio smeća kojim nas je društvo zatrpalo i koje nas otuđuje od vlastitih instinkata. Nisi ti kriva nalik je na utjehu najbolje prijateljice, samo što dolazi u ukoričenom obliku. Hrabra, duhovita i mudra, podsjetnik je ženama bez partnera da je suosjećanje sa samom sobom najbolji protuotrov za pretežno negativne povratne informacije prilikom izlazaka i upoznavanja. Svim ženama koje nisu u vezi, a željele bi biti, Sara Eckel koja redovito piše za New York Times, Cosmopolitan, Self, Glamour i Forbes govori ono što bi žene koje su se kasnije udale željele reći sebi samima u vrijeme kad su bile mlađe i nesigurne. Dijelom budistička učiteljica, a dijelom društvena kritičarka, Sara Eckel pobija uvriježene mitove o upoznavanju, izlascima i braku te nudi utjehu i korisne savjete onima kojima dugotrajan samački život teško pada. Vlastitim iskustvima i duhovitim primjedbama autorica usmjerava čitateljice da se povežu s vlastitim zrncem mudrosti koje „zna“ da se ne moramo mijenjati i da smo savršeno vrijedne ljubavi takve kakve jesmo. Umjesto da budemo uporno nesretne jer se ne ostvaruje naša želja o zagrljaju idealnog partnera, autorica nas upućuje kako da pogledamo oko sebe i prihvatimo same sebe i ono što nam nudi život koji prolazi pored nas.
Nisi ti kriva s engleskog je prevela Ivana Brozić.

samopomoć | Autor : Profil knjiga Foto: Profil knjiga Zamara vas mantra: Samo pozitivno? S razlogom vas zamara. Znanstveni tandem Todd Kashdan i Robert Biswas-Diener u knjizi Svijetla strana naše mračne strane objašnjava kako pozitivan stav ne može pratiti cijeli život niti može biti pouzdan vodič kroz život. Ova dva američka „istraživača sreće“, baveći se pozitivnom psihologijom, došla su do saznanja koliko su važni negativni osjećaji. Ljutnja i sumnja mogu biti neugodne, ali njihove nam informacije pomažu u prilagodbi, pokazala su dva pionira pozitivne psihologije dokazujući kako nas usredotočenost, ljubaznost i pozitivno stajalište mogu čak vratiti unazad. U ovoj knjizi nizom istraživanja pokazuju kako ljutnja puni našu kreativnost, krivnja pojačava napredak, sumnja u sebe usavršava našu izvedbu, sebičnost stvara hrabrost, a površnost može rezultirati boljim odlukama. Ključne su riječi emocionalna spretnost, sposobnost da što češće budemo svjesni cijelog raspona osjećaja – a ne samo onih dobrih – kako bismo najučinkovitije odgovorili na svaku situaciju s kojom se suočimo. Knjiga opisuje znanstvena istraživanja najvažnijih životnih područja kao što su roditeljstvo, obrazovanje, ljubav, posao, sport i vojna psihologija te donosi osvježavajući podsjetnik na realnost, koji nam pokazuje kako možemo ostvariti svoj puni potencijal. Najzdraviji su i najuspješniji oni koji mogu koristiti cijeli raspon vlastitih psiholoških nadarenosti i koji se osjećaju dobro i kad su pozitivni i kad su negativni, stoga mogu crpsti informacije iz cijelog raspona ljudskih emocija. Knjigu je prevela i odabrala Mirjana Krizmanić.

Advent u Zagrebu
DOŽIVITE BAJKU
Znate li zašto je zagrebački Advent toliko važan za hrvatski turizam? Pročitajte ove podatke
Shake the Fake
BEZ FILTERA
Druga strana blagdana: Muke po Božiću