Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
program s oštricom

Počeo je Subversive festival koji propituje post-COVID demokraciju

04.10.2021.
u 10:28

Tridesetak filmova, stručni govornici i intrigantni paneli na bogatom 14. izdanju festivala.

Projekcijom filma “Tvornice radnicima” Srđana Kovačevića sinoć je u zagrebačom kinu Tuškanac započeo Subversive festival, koji se u svojem 14. izdanju bavi fenomenom post-COVID demokracije, etikom borbe i poetikom solidarnosti. Filmski dio programa održavat će se u kinu Tuškanac i Dokukinu KIC te na online platformi volimdokumentarce.net

Organizatori su najavili tridesetak recentnih filmova među kojima se ističu dokumentarac “Faya Dayi” Jessice Beshir o ritualima khata, inače dvostruki pobjednik festivala Visions du Réel, zatim crna komedija “Osveta je moja, svi drugi plaćaju gotovinom” indonezijskog redatelja Edwina koja je osvojila glavnu nagradu Locarna te novi film doajena američkog nezavisnog filma Seana Bakera “Crvena raketa”.

Blok Kratki subverzivci donosi kratke filmove renomiranih redatelja Radu Judea, Jean-Marie Strauba i Dana Sallitta, a retrospektivni program posvećen je igrano-dokumentarnim hibridima švicarskog autorskog militanta Fredija M. Murera.

U programu Subversive Forum, feministkinja, filozofkinja i politologinja Nancy Fraser održat će online predavanje koje će se baviti COVID-krizom i socijalnom reprodukcijom u postpandemijskom kapitalizmu, a profesor John Sanbonmatsu s Politehničkog instituta Worcester održat će predavanje na temu antispecizma i klasne dimenzije opresije životinja. Publika će imati priliku poslušati i Ashley Bohrer, čija su uža polja istraživanja intersekcionalnost, marksizam i društveni pokreti te Lilijanu Burcar, autoricu u nas prevedene knjige “Restauracija kapitalizma, repatrijarhalizacija društva”.

AlterEkonomski forum kroz nekoliko panela, koje će voditi Dimitrije Birač, tematski fokusira 30. godišnjicu raspada SFRJ, kao i najavljeno uvođenje eura. Kroz razgovor s poznatim ekonomistom Costasom Lapavitsasom diskutirat će se o tome je li Hrvatska, kao zemlja europske periferije, spremna za euro i što će on značiti za strukturu njezine ekonomije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije