Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
split na nogama

Ovogodišnje splitsko ljeto upitno, još se ne zna program ni tko ga radi

14.08.2014., Split - Koncertom Zagrebacke filharmonije pod ravnanjem maestra Dmitrija Kitajenka na Peristilu uz prisustvo predsjednika Ive Josipovica, gradonacelnika Ive Baldasara i Milana Bandica zavrseno 60. Splitsko ljeto.  Violinist Marco Graziani i g
Ivo Čagalj/PIXSELL
19.02.2015.
u 11:57

Program ovogodišnjeg Ljeta obvezno treba utvrditi u veljači, ali tko će ga predložiti?

Ovogodišnje, 61. Splitsko ljeto upitno je. To je najkraća dijagnoza stanja u vezi s ovom manifestacijom koje se razvlači već mjesecima. Jer samo nekoliko dana prije imenovanja Gorana Golovka intendantom HNK Split ministrica kulture Andrea Zlatar Violić imenovala je dirigenta Tončija Bilića ravnateljem Splitskog ljeta, i to za iduće dvije godine. No kako je Bilić nedugo poslije toga podnio ostavku na tu dužnost, ministrica je tajno ravnateljicom Splitskog ljeta imenovala Senku Bulić.

Cijeli se Split pobunio, na čelu s gradonačelnikom Ivom Baldasarom i najbližim mu suradnicima. Zatražen je hitan sastanak s ministricom, koji je urodio "ničim". Utvrđena su prije mjesec dana tri potpuno nejasna modela upravljanja Splitskim ljetom u razdoblju do 2020. koje Ministarstvo kulture sa Splićanima zajedno treba "izbrusiti": prema prvom modelu, Splitsko ljeto potpuno se veže uz HNK Split, da uz Dramu, Balet i Operu postane četvrta umjetnička sastavnica kazališne kuće, što zahtijeva i promjenu Statuta HNK.

Drugi prijedlog naznačava uvođenje umjetničkog izbornika festivala, vrlo detaljno definira ulogu intendanta i jača ulogu Festivalskog vijeća. Treći prijedlog podrazumijeva potpuno pravno osamostaljivanje Splitskog ljeta, ali i njegovo povezivanje s planiranom novom koncertnom dvoranom u Tončićevoj ulici. Nijedan model još nije prihvaćen, a u međuvremenu dva člana Festivalskog vijeća Splitskog ljeta, novinar Ivica Ivanišević i akademik Frano Parać, podnijela su ostavku. Senka Bulić je na Splitskom ljetu već bila u rukovodećoj ulozi, i to kad je Duško Mucalo bio intendant HNK i kad je festival bio povjeren maestru Nikši Barezi.

Bulić je tada bila šefica dramskog programa. Ima li S. Bulić pripremljen program, može se samo "gatati" budući da nikakve javne izjave, otkako je imenovana, nije davala. Goran Golovko ima spreman program koji je naznačio prilikom natječaja za intendanta, a ministrica ga je bez prigovora potvrdila. No, on nije ravnatelj Splitskog ljeta! Iako ga na tom mjestu želi više od 95 posto zaposlenika HNK Split, koji su to potvrdili i potpisima na peticiji upućenoj ministrici. I što je najzanimljivije, želi ga i Grad Split, inače osnivač festivala. Program ovogodišnjeg Splitskog ljeta obvezno treba utvrditi u veljači.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić jučer je održala sastanak s izaslanstvom Grada i HNK o upravljanju 61. Splitskim ljetom. Navodno se dogovaralo da Goran Golovko bude ravnatelj Festivala, a Senka Bulić umjetnička izbornica. Do zaključenja ovog izdanja sastanak nije bio završen.

>> Ministrica kulture imenovala Senku Bulić ravnateljicom Splitskog ljeta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije