Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Ovo je roman koji spušta s ružičastih oblaka, govori o okrutnosti ljubavi

30. lipnja 2022. u 12:49 0 komentara 97 prikaza
Foto: Arhiva Ocean more

Ljeto 1958. Jedna djevojka, koja odrasta u strogoj atmosferi patrijarhalne obitelji kojoj je jedina škola dopuštena djevojkama ona koju vode časne sestre, prvi put izlazi iz okrilja obitelji te odlazi raditi u dječji ljetni kamp. To je ljeto njezinih prvih seksualnih iskustava, koja će joj obilježiti cijeli život. Pedeset godina kasnije, pokušava rekonstruirati to davno ljeto, prisjeća se svojih osjećaja, bilježi nevjerojatno oštra sjećanja i piše o osobi kakva je tada bila, ali i svemu što je slijedilo.

Nova knjiga: Tena Štivičić "64" Je li žena uopće potpuna, ako, ne daj Bože, ne želi imati dijete?

To je autobiografski roman “Djevojačke uspomene” (Ocean more, Urednica Nataša Medved, prijevod Vlatka Valentić, 99 kuna), cijenjene francuske književnice Annie Ernaux, koja odavno pripada među klasike, roman za koji je ugledni Le Point napisao: “Jedno od najznačajnijih djela suvremene francuske književnosti”. U čemu je, dakle, njegova tajna?

U prvom redu u razoružavajućoj iskrenosti kakva se rijetko sreće u autobiografskim djelima, jer teško se odreći svojevrsne lakirovke vlastite prošlosti. Miljama daleko od bilo kakve milosti prema samoj sebi i toj neuglednoj i nevoljenoj djevojci kakva je nekada bila, Ernaux piše o tom sudbonosnom ljetu, zapravo o dvije noći koje je provela u krevetu muškarca u kojeg se beznadno zaljubila, a koji je u svojoj uzvišenoj muškosti nju okrivio za vlastitu nemogućnost da joj oduzme djevičanstvo.

Nova knjiga: Ivana Sajko "Male smrti" Odlasci, čak i u bolji život, nisu lagan posao, svaki od njih je 'mala smrt'

Tek pedeset godina kasnije ta je žena u stanju misliti, i pisati o svim poniženjima koje je samoj sebi priuštila u ime velike ljubavi, ali i o svim okrutnostima koje su joj bez imalo milosti priredili svi koji su kao promatrači sudjelovali u toj ljubavi, koristeći njezino tijelo i uništavajući joj duh. Ovo tako postaju zapisi koji će zauvijek u čitatelju ubiti pojam ljubavnih ružičastih oblaka i lakoće kojom se potone u zanesenost prvom ljubavlju i prvim strastima. Ova priča doslovno baca na zemlju, jer ne samo da govori o brutalnoj okrutnosti ljubavi, već tematizira i to koliko tih krivo umjerenih nada i očekivanja dolazi iz šablona koje nameću velike ljubavne priče iz romana, filmova, šansona...

UBOJSTVO IZ 2019.
Mladić je ubio djeda pa tijelo sakrio u šumu, ostatke tražili i lovci. Ubojica poznat zbog krađa i droge
Životno osiguranje
DODATNA ZAŠTITA
Nakon smrti oca uspjeli smo spasiti obiteljski posao zahvaljujući njegovoj brizi za našu budućnost
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.