Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura

Otkriveno tko je vlasnica Courbetove čuvene vagine

Do otkrića došao je francuski povjesničar Claude Schopp proučavajući dopisivanje između pisaca Alexandrea Dumasa i George Sand. Model sa slike “Podrijetlo svijeta” iz 1866. nije Joanna Hiffernan, već pariška plesačica Constance Queniaux
27. rujna 2018. u 16:12 5 komentara 660 prikaza
Foto: Musée d’Orsay
Pogledajte galeriju 1/3

Čini se da dosad prevladavajuće uvjerenje da je vlasnica “Mona Lise među vaginama” Irkinja Joanna Hiffernan, nakon 150 godina odlazi u povijest.

Muzej u Betini Siletto Kada su me prozvali i naš muzej proglasili najboljim u Europi, noge su mi se odsjekle

Sudeći po novoj knjizi francuskog povjesničara Claudea Schoppa “Les Dumas: Bâtards magnifiques”, gotovo je sigurno da je vlasnica vagine s čuvene slike “Porijeklo svijeta” utemeljitelja realizma Gustava Courbeta iz 1866., pariška plesačica Constance Queniaux. Schopp je na dokaz naišao proučavajući za svoju knjigu pisanu korespondenciju između pisaca Alexandrea Dumasa i George Sand u kojoj razmjenjujući mišljenja o “Podrijetlu svijeta” izravno ukazuju na to da je za nju pozirala plesačica iz pariške opere.

muzeji Obišli smo najneposjećenije muzeje u Hrvatskoj

U jednom spornom pasusu teksta u kojem se spominje “impresivan intervju gospođice Queniaux iz pariške opere”, Schopp je uspoređujući svoju prepisanu kopiju s originalom pisma koje se čuva u francuskoj Nacionalnoj biblioteci, utvrdio pogrešku u transkripciji u riječi “intervju” koja je u originalu “interijer” ili u slobodnom prijevodu “intiman prostor” dotične gospođice. Njegovo otkriće potvrdila je i ravnateljica povijesnog odjela biblioteke, Sylvie Aubenas rekavši da je gotovo 99 posto sigurna da je Queniaux pozirala za tu sliku.

U prilog toj tvrdnji ide i činjenica da je tada 34-godišnja Queniaux u vrijeme nastanka slike bila ljubavnica otomanskog diplomata Halila Şerifa Pashe zvanog Khalil Bey koji je za svoju zbirku erotike i naručio od Courbeta sliku. Navodno ju je čuvao iza grimizne zavjese i na druženjima diskretno pokazivao prijateljima. Identitet žene čija je vagina na slici, prema nekim navodima, kasnije je namjerno zataškan jer je Queniaux s vremenom postala dio pariške društvene elite i poznata filantropkinja pa joj nije trebala mrlja u životopisu.

Konstrukciju je osmislio Nedjeljko Mikac, a repliku predstavlja Aeroklub Zagreb MUZEJI IZVAN MUZEJA Penkalin avion sletjet će uz gnijezdo kod Europskog trga

I prije tog otkrića likovne kritičare i povjesničare umjetnosti zbunjivalo je prijašnje uvjerenje da je crvenokosa Joanna Hiffernan, Courbetov model i ljubavnica njegova prijatelja slikara Jamesa Whistlera, žena sa slike. Njezina vatrenocrvena kosa nije im bila u skladu s tamnosmeđim pubičnim dlačicama dame sa sporne slike. Sada mogu predahnuti, iako, rasprava se nastavlja pa postoji dobar dio onih koji odbijaju otkriće prihvatiti kao istinu. Postoje čak i oni koji i danas vjeruju u teoriju da je Courbet i sam ljubovao s Hiffernan, djevojkom svojeg prijatelja, te da je odrezao dio slike eksplicitnog portreta na kojem je vidljiva i glava modela kako bi je poštedio društvenog skandala. Riječ je o 19. st., kada je tako radikalno poziranje bilo potpuno neprihvatljivo. Ta teorija slikareve autocenzure nikada nije dokazana.

Rustem Aslan GODINA TROJE Za arheologa nema boljeg mjesta od Troje
 

Što se tiče same slike, kao što smo naveli, isprva se nalazila u erotskoj kolekciji slika ambasadora Osmanskog Carstva Halila Şerifa Pashe. Nakon njegova kockarskog bankrota zanemarivana je i često mijenja vlasnike dok je mađarski kolekcionar Ferenc Hatvany nije kupio 1910. i odnio u Budimpeštu. Potkraj Drugog svjetskog rata Crvena armija ju je konfiscirala zajedno s cijelom Hatvanyovom kolekcijom. Kako je Hatvany kanio emigrirati iz zemlje, vlasti su mu dopustile da otkupi jednu svoju sliku i on je odabrao upravo “Porijeklo svijeta” te ju je odnio u Pariz.

George Lucas otvoriti će muzej narativne umjetnosti Muzej narativne umjetnosti Redatelj George Lucas otvara muzej u Los Angelesu

Godine je 1955. dospijeva u ruke psihoanalitičara Jacquesa Lacana koji je kupuje za svoj dom u Guitrancourtu. Nakon njegove smrti 1981., francusko ministarstvo gospodarstva i financija dogovara da se njegovim nasljednicima otpiše porez na ostavštinu za prijepis slike državi (prema zakonu Dation en paiement), što je i ostvareno 1995. Danas se slavno djelo nalazi u Musée d’Orsay u Parizu i što je najbolje još uvijek šokira i poziva na cenzuru, pa čak i moderni Facebook koji ju je početkom ove godine označio kao nepoćudnu i zabranio njezino objavljivanje u svojoj virtualnoj zajednici.

SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život
  • vorda400:

    Ovo na slici je rudnik zlata za kakvu kozmetičarku imala bi posla čitavu godinu da to makne a možda bi i zrinjevac trebala prije pozvati da malo skrešu ovu šumu