Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MUZEJI IZVAN MUZEJA

Penkalin avion sletjet će uz gnijezdo kod Europskog trga

Konstrukciju je osmislio Nedjeljko Mikac, a repliku predstavlja Aeroklub Zagreb
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
08.05.2018.
u 11:03

Cilj je projekta bogatu baštinu približiti publici, a uz prezentaciju građe koja će nakratko izići “na ulicu”, održat će se i brojne radionice

MIM paviljon, 'gnijezdo' sastavljeno od pet modula, koliko će zagrebačkih muzeja u njemu izložiti svoju građu, niknut će uskoro na uglu Bakačeve i Cesarčeve ulice, odnosno između Jelačić placa i Europskog trga. Ondje će se, naime, od 16. do 20. svibnja održati manifestacija 'Muzeji izvan muzeja', kojoj je cilj bogatu kulturnu baštinu nakratko premjestiti iz njihovih uobičajenih prostora te približiti posjetiteljima, u ovome slučaju prolaznicima. Organizira je Hrvatski prirodoslovni muzej (HPM) u suradnji s gradskom Turističkom zajednicom, a uključeni su i Arheološki, Muzej za umjetnost i obrt (MUO), Tehnički muzej Nikola Tesla, Muzej suvremene umjetnosti (MSU) i Aeroklub Zagreb.

Maketa novog HPM-a

Kao najatraktivniji eksponati ističu se replika prvog hrvatskog aviona na motorni pogon koji je 1910. konstruirao Slavoljub Penkala, a bit će postavljena uz MIM paviljon, te maketa nove zgrade HPM-a.

– Svaki od pet muzeja predstavit će svoje aktualnosti ili pak raritete koji su bili skriveni u depoima, a konkretna tema nije bila zadana – kazala je na jučerašnjem predstavljanju projekta viša kustosica Katarina Krizmanić, koja s kolegicom Nediljkom Prlj Šimić i dizajnerom Nedjeljkom Mikcem, koji je osmislio 'gnijezdo', tvori autorski tim manifestacije.

Naglasak je i na bogatom popratnom programu sastavljenom od radionica i predavanja. 'Budimo realni, radimo nemoguće' nazvana je radionica MUO-a vezana za njihovu veliku izložbu 'Šezdesete u Hrvatskoj', Arheološki muzej organizirat će 'Arheo-špancir po Zagrebu i okolici', Tehnički će predstaviti 'Bicikl: jučer, danas, sutra', a Muzej suvremene umjetnosti stiže s 'MSU vid(e)okrugom'.

Što se tiče 'gnijezda', ono će biti nadsvođeno drvenom strukturom te imati simboličnu, ali i marketinšku funkciju. Simbolizirat će, objasnio je Mikac, skupljanje stvari, odnosno raznih eksponata, a usto će njegova velebna konstrukcija imati funkciju privlačenja pozornosti pa time i posjetitelja.

Očekuju se reprize

– Nadam se da projekt 'Muzeji izvan muzeja' neće doživjeti samo premijeru već da ćemo svake godine imati i sve više zainteresiranih za njega – zaključila je Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice Zagreba.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije