Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Nikola Šubić Zrinjski za milijune ljubitelja opere širom svijeta

OperaVision financira se iz programa Europske komisije Kreativna Europa 2014. - 2020. te promiče opernu umjetnost koristeći nove tehnologije.
31. listopada 2019. u 12:17 197 prikaza
Nikola Šubić Zrinjski
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/3

Operu Nikola Šubić Zrinjski, Ivana pl. Zajca 2. studenog u 19.30 gledat će ljubitelji opere širom svijeta u isto vrijeme kada i gledatelji u gledalištu HNK u Zagrebu.

Na platformi Operavision Nikola Šubić Zrinjski u režiji Krešimira Dolenčića te pod ravnanjem maestra Nikše Bareze, bit će dostupan milijunima gledatelja putem live streama koji će se moći pratiti na službenoj You Tube stranici Operavisiona.

OperaVision financira se iz programa Europske komisije Kreativna Europa 2014. - 2020. te promiče opernu umjetnost koristeći nove tehnologije.

Nikola Šubić Zrinjski | Autor : Promo Foto: Promo

Značaj ovog projekta je što opernu umjetnost čini dostupnom velikom broju gledatelja razvijajući i šireći tako publiku operne umjetnosti u europskom i svjetskom kontekstu. OperaVision jedna je od rijetkih svjetskih platformi koje su posvećene samo operi i koje se gledaju slobodno, bez financijske participacije na web stranicama opernih kuća uključenih u projekt te potom na YouTubeu, također dostupnom svima, rekla je intendantica Dubravka Vrgoč.

Nikola Šubić Zrinjski | Autor : Promo Foto: Promo

Praizvedba opere Nikola Šubić Zrinjski 1876. godine Ivana pl. Zajca, osnivača i organizatora zagrebačkoga opernog kazališta, bila je višestruko važan kulturološki događaj. Tematizirajući posljednje sigetske dane hrvatskog junaka Nikole Šubića Zrinskog i njegovu junačku pogibiju, djelo je već na praizvedbi doživjelo nezapamćen uspjeh, zadržavši do danas počasno mjesto na hrvatskoj opernoj sceni. Najveći ushit izazvala je potresna zakletva sigetskih junaka i finale U boj, u boj, koji je kao zborska pjesma skladan deset godina prije same opere.

Live stream pratite ovdje.

Opera Nikola Šubić Zrinjski bit će dostupna sve do svibnja 2020. godine.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo