Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRUGA EPIZODA 'Što nastaje?'

Nastavak projekta: 'Izvedba koja se dira' uskoro otvorena za posjetitelje

IZVEDBA KOJA SE DIRA
Foto: Jasenko Rasol
1/4
12.09.2019.
u 18:28

Posjetitelji mogu doći pogledati izvedbu 21., 22. , 28.  i 29. rujna od 12:00 do 14:00 sati na nastavnički odsjek Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Što nastaje? naziv je serije izvedbenih susreta u kojima izvođači i gledatelji zajedno oblikuju materijal u prostoru i trenutku izvedbe. Izvedba koja se dira druga je epizoda ovog projekta u kontinuiranom nastajanju. Kao mjesto susreta ovaj put odabrana je Akademija likovnih umjetnosti na Jabukovcu, gdje se dodiruju grad i šuma, izgrađeno i izraslo, uređeno i prepušteno. 

"Izvedba koja se dira poziva na zajedničko kretanje koje ne vjeruje u jasnu granicu između prakse i izvedbe, onih koji izvode, onoga što je izloženo i onih koji promatraju. Svi smo istodobni sudionici i svjedoci događanja te dijelimo odgovornost za doživljeno i viđeno, polazeći od iskustva dodira i pokreta kao puta učenja o svijetu i uspostavljanja odnosa", poručuju autori izvedbe.

Foto: Jasenko Rasol

Izvedba koja se dira vodi okupljene kroz šest postaja – 'Pristajanje', 'Otoci za bosonoge', 'Vodiči za pokretanje', 'Koreografija dodirom', 'Zatvorenih očiju' i 'Oblikuj se' – na različite načine pozivajući na gibanje i osluškivanje, izvana prema unutra ili iznutra prema van. 

Marina Bauer akademska je kiparica koja se u svom radu bavi istraživanjem taktilnosti i kinestetičkog doživljaja skulpture i prostora. Zrinka Šimičić Mihanović posljednjih četrnaest godina istražuje somatski pokret kroz različite pristupe i prakse, a njezin autorski rad u velikoj mjeri nadahnut je somatskim iskustvom.

Osim njih, u izvedbi i stavaranju su sudjelovali Viktoria Bubalo, Iva Hladnik, Sven Jakir, Zvonimir Kvesić, Tea Maršanić, Ivana Pavlović i Vladimira Šančić.

Foto: Jasenko Rasol

Susret ove dvije umjetnice, u sklopu projekta Start'19 Sculpture Network, otvorio je niz zanimljivih pitanja i želju za njihovom elaboracijom kroz daljnju suradnju. Ona donosi zajedničko, intermedijalno promišljanje pokreta i dodira kao osnove za učenje i uspostavljanje međusobne povezanosti, kao i veze s okolišem kojeg smo dio, afirmirajući interes za ekologiju, dijeljenje odgovornosti i kolektivnu koreografiju.

Projekt su podržali Grad Zagreb i Ministarstvo kulture RH, a realiziran je u suradnji s Nastavničkim odsjekom Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu, kao dio programa Antisezona 19 – ples u Gorgoni. Rad Multimedijalne kolibe podržava i Zaklada Kultura nova. 

Foto: Jasenko Rasol

Posjetitelji mogu doći pogledati izvedbu 21., 22. , 28.  i 29. rujna od 12:00 do 14:00 sati na nastavnički odsjek Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije