Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ekskluzivno

Luc Besson u Hrvatskoj snima 'akcijsku pucačinu'

*Double Space Rates apply* NO TABLOIDS IN THE USA. NO AMI. Director Luc Besson attends the junket for 'The Lady' in Los Angeles, California on November 03, 2011.  Photo: Press Association/PIXSELL
Foto: Press Association/Pixsell
1/3
08.04.2015.
u 16:16


Dolaze i Donald Sutherland i Goran Višnjić u krimi seriji o globalnom FBI-u

Nisu se još ni slegli domaći izvještaji o snimanju novih nastavaka Winnetoua u Hrvatskoj, a još se priča i o tome da su svjetska glasila Forbes i Bloomberg prošloga tjedna objavila napise o tome da snimanje šeste sezone "Igre prijestolja" u Dubrovniku "spašava hrvatsku ekonomiju", a već smo u prilici ekskluzivno najaviti nove velike koprodukcije u Hrvatskoj.

Najveći projekt dosad dolazi nam sredinom lipnja – film "Jezero" čiji je producent i koscenarist slavni Francuz Luc Besson, a redatelj Steve Quayle, stalni suradnik Jamesa Camerona i redatelj druge ekipe iz "Avatara", "Titanika" i drugih projekata.

Tajna na dnu jezera

Riječ je o visokobudžetnom akcijskom filmu o američkim marincima koji za vrijeme rata u Bosni nalaze skriveno blago na dnu jezera. Ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar opisuje film kao "avanturističku 'pucačinu' pomaknutu iz stvarnosti, pomalo kao što su 'Nemilosrdni gadovi' pomaknuti iz realiteta II. svjetskog rata". Ulogu luckastog američkog generala tumači novopečeni oskarovac J. P. Simmons iz "Whiplasha".

Hribar najavljuje i da domaće snage neće sudjelovati samo u tehničkoj potpori nego će imati i značajan udio u kreativnim doprinosima filmu.

– Hrvati vode odjel scenografije, daju jednog od dva direktora fotografije, sudjeluju u rasvjeti, sceni i brojnim glumačkim ulogama. Početkom lipnja snimanje počinje u Zagrebu i kasnije se seli na lokacije u okolici Zagreba i u Istru, a trajat će dva puta po šest tjedana. To je pojedinačno najveći posao unutar sustava poticaja do sada i svakako najskuplji igrani film koji se snima u Hrvatskoj u ovom stoljeću – kaže Hribar.

No, prije toga, već tijekom travnja, u Hrvatskoj se snima TV serija "Crossing Lines" koju Canal+ već treću sezonu radi za američko tržište.

Krimi serija o globalnoj ekipi FBI-a koja istražuje zločine raširene po europskim teritorijima dovest će na naše lokacije veliku zvijezdu Donalda Sutherlanda, ali svojem kraju vraća i novopridošlog člana glumačke ekipe Gorana Višnjića.

Biraju nas samo najbolji

– Već je više od godinu dana da o njima vodimo pregovore, no kako dobri običaji nalažu, o tome ne idemo u javnost prije no što stvari postanu službene, odnosno izvjesne, koliko u našem poslu produkcija može biti izvjesna. Do sada se nije dogodilo da ma koji prijavljeni i pripremljeni projekt odustane – kaže Hribar i otkriva da je uza sve navedene projekte potvrđeno i da njemačka kuća ARD u Splitu planira snimati mini seriju "Branka Marić" o imaginarnoj splitskoj detektivki te da se krajem svibnja na lokacijama Zrmanje i Krke snima belgijski film "Rijekom uzvodno".

– Projekata ima još, ali ovi u poodmaklim pripremama predali su dokumentaciju i zahtjev HAVC-u za dodjelu poticaja. Imamo sreću da nas izabiru samo najbolje i najpouzdanije svjetske i europske filmske tvrtke. Kad sam prorokovao prije četiri godine da nam je cilj da postanemo filmski boutique, izgleda da sam dobro postavio strategiju.

Poticaji su ublažili cijenu naših filmskih usluga, koja još uvijek nije mala, ali je razumna. S druge strane poticaji znače potpunu fiskalizaciju i poslovanje pod stalnim javnim nadzorom, a to mogu samo vrlo organizirane i poslovno stabilne tvrtke. Ovo se odnosi i na strane nositelje projekta koliko i na naše producente koji u tim projektima nastupaju kao partneri. Filmski djelatnici su 2015. najzaposlenija struka u Republici Hrvatskoj – ističe Hribar.

>> Hrvatski film daje rezultate jer ga sve više prožima 'poduzetnički' duh

Komentara 1

AU
autoritet
18:09 09.04.2015.

Hrvoje Hribar autoru ovoga članka (Arsenu Oremoviću) putem HAVC-a daje desetke tisuća kuna, tako da, iskreno, ovaj članak djeluje kao vraćanje usluge Hrvoju Hribaru. Ne znam zašto bi inače blago rečeno kontroverzni Hribar bio ovako portretiran, kao neki uzvišeni vojskovođa hrvatske kinematografije koji je izvlači iz gliba. Prozirno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije