Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Knjiga

Ljevak objavio roman Azazel koji je dobio "arapskog Bookera"

knjiga,  Azazel, Youssef  Ziedan
arhiva VL
01.10.2010.
u 14:30

Radnja romana smješena je u Egipat i Siriju u 5. stoljeću te se bavi se ključnim razdobljem u povijesti kršćanstva – vremenom nakon što je Rimsko Carstvo prihvatilo novu religiju.

Kontroverzni roman egipatskog autora Youssefa Ziedana "Azazel", koji je osvojio međunarodnu nagradu za arapsku književnost nazvanu "arapski Booker" smješten je u Egipat i Siriju u 5. stoljeću, a bavi se ključnim razdobljem u povijesti kršćanstva – vremenom nakon što je Rimsko Carstvo prihvatilo novu religiju. Koptska ga je crkva proglasila "arapskom verzijom Da Vincijeva koda", a autor Youssef Ziedan nazvao ga je "filozofskim romanom napisanim krvlju, znojem i suzama". Azazel je potaknuo kontroverze u arapskom svijetu kao i najave o romanu u stilu Dana Browna (iako autor oštro osporava tu usporedbu).

Ziedan je izrazio "nadu da će mu ova knjiga donijeti Nobelovu nagradu", što ne zvuči tako neobično ako se ima na umu da je Azazel 54. Ziedanova knjiga,  vrhunac njegova književnog stvaralaštva,  roman koji sintetizira njegov akademski rad o islamskoj filozofiji, povijesti i medicini kao i njegov kulturni doprinos u ulozi direktora Centra za manuskripte Aleksandrijske biblioteke.

Ziedan je u svakom slučaju senzibilizirao kulturnu javnost privlačeći joj pozornost na izuzetno vrijednu i zanimljivu no izvan arapskog svijeta nedovoljno poznatu književnost. A riječ je o autoru koji je po struci  znanstvenik čija su specijalnost arapski i islamski studiji. Direktor je Centra za manuskripte Aleksandrijske biblioteke. Angažiran je kao stručni savjetnik za očuvanje arapskog kulturnog nasljeđa u različitim međunarodnim organizacijama, popust UNESCO-a, ESCWA-e i Arapske lige, te je bio pokretač brojnih projekata očuvanja književne baštine.

 Roman Azazel izdala je Naklada Ljevak u svojoj biblioteci Graham Green, a možete ga kupiti za 139 kuna.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
14:57 01.10.2010.

Egipčanin ?! \"Roman Azazel izdala je Naklada Ljevak, u svojoj biblioteci Graham Green, a možete je kupiti po cijeni od 139 kuna.\" Je\'l Nakladu Ljevak ? I ovo je rubrika književnost ?!

OB
-obrisani-
15:00 01.10.2010.

Ajd\', ispravili ste, za pohvalu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije