Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Ljevak objavio roman Azazel koji je dobio "arapskog Bookera"

Radnja romana smješena je u Egipat i Siriju u 5. stoljeću te se bavi se ključnim razdobljem u povijesti kršćanstva – vremenom nakon što je Rimsko Carstvo prihvatilo novu religiju.
01. listopada 2010. u 14:30 2 komentara 375 prikaza
knjiga,  Azazel, Youssef  Ziedan
Foto: arhiva VL

Kontroverzni roman egipatskog autora Youssefa Ziedana "Azazel", koji je osvojio međunarodnu nagradu za arapsku književnost nazvanu "arapski Booker" smješten je u Egipat i Siriju u 5. stoljeću, a bavi se ključnim razdobljem u povijesti kršćanstva – vremenom nakon što je Rimsko Carstvo prihvatilo novu religiju. Koptska ga je crkva proglasila "arapskom verzijom Da Vincijeva koda", a autor Youssef Ziedan nazvao ga je "filozofskim romanom napisanim krvlju, znojem i suzama". Azazel je potaknuo kontroverze u arapskom svijetu kao i najave o romanu u stilu Dana Browna (iako autor oštro osporava tu usporedbu).

Ziedan je izrazio "nadu da će mu ova knjiga donijeti Nobelovu nagradu", što ne zvuči tako neobično ako se ima na umu da je Azazel 54. Ziedanova knjiga,  vrhunac njegova književnog stvaralaštva,  roman koji sintetizira njegov akademski rad o islamskoj filozofiji, povijesti i medicini kao i njegov kulturni doprinos u ulozi direktora Centra za manuskripte Aleksandrijske biblioteke.

Ziedan je u svakom slučaju senzibilizirao kulturnu javnost privlačeći joj pozornost na izuzetno vrijednu i zanimljivu no izvan arapskog svijeta nedovoljno poznatu književnost. A riječ je o autoru koji je po struci  znanstvenik čija su specijalnost arapski i islamski studiji. Direktor je Centra za manuskripte Aleksandrijske biblioteke. Angažiran je kao stručni savjetnik za očuvanje arapskog kulturnog nasljeđa u različitim međunarodnim organizacijama, popust UNESCO-a, ESCWA-e i Arapske lige, te je bio pokretač brojnih projekata očuvanja književne baštine.

 Roman Azazel izdala je Naklada Ljevak u svojoj biblioteci Graham Green, a možete ga kupiti za 139 kuna.

BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • -obrisani-:

    Egipčanin ?! \"Roman Azazel izdala je Naklada Ljevak, u svojoj biblioteci Graham Green, a možete je kupiti po cijeni od 139 kuna.\" Je\'l Nakladu Ljevak ? I ovo je rubrika književnost ?!

  • -obrisani-:

    Ajd\', ispravili ste, za pohvalu.