Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Doznajemo

Kakav preokret! Nenni Delmestre preuzet će 70. Splitsko ljeto?

22.05.2024.
u 14:48

Ministrica kulture i medija ovim je okrenula "palac dolje" intendantu Vicku Bilandžiću

Kako neslužbeno doznajemo, redateljica Nenni Delmestre bit će umjetnička direktorica jubilarnog 70. Splitskog ljeta koje bi se, tradicija tako nalaže, trebalo održati od 15. srpnja do 15. kolovoza.

Sasvim je izvjesno da će ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek povjeriti tu dužnost Delmestre koja je jučer zbog osobnih i obiteljskih razloga sporazumno raskinula suradnju sa HNK Zagreb u kojem je bila ravnateljica Drame. U emotivnom priopćenju upućenom glumcima i suradnicima u zagrebačkom kazalištu ističe da su u prethodne dvije sezone postavili jedanaest premijernih naslova, od kojih su neki nagrađeni Marulom i Nagradom hrvatskog glumišta.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek ovim će okrenuti "palac dolje" intendantu HNK Split Vicku Bilandžiću čiji program 70. Splitskog ljeta prije petnaestak dana nije prihvatilo Festivalsko vijeće, ali mu je velikodušno dalo sedam dana za doradu i popravak. No, ni prepravljeni program jubilarnog festivala nije zadovoljio kriterije. Dapače, najgore od svega je da je intendant koji je po dužnosti ravnatelj Splitskog ljeta, za jubilarno izdanje navodno predvidio samo jednu operu i jednu kantatu, dvije monodrame i premijeru "Priče s trajekta"  te jedno baletno gostovanje. Uz sve to valja podsjetiti da je Kazališno vijeće HNK Split potkraj veljače odbilo prihvatiti intendantovo izvješće za 2023., a potom nije usvojilo ni program za 2024. godinu. Zbog narušenih međuljudskih odnosa Sindikat i Radničko vijeće HNK Split tražili su njegovu smjenu, ali gradonačelnik o tome odlučuje.

Postavljanje Nenni Delmestre za umjetničku ravnateljicu Splitskog ljeta svojevrsni je presedan, premda povijest bilježi dva slučaja: ministrica kulture Andrea Zlatar Violić 2015. postavila je tako Senku Bulić za ravnateljicu koja nikad nije stupila na dužnost, a za intendanture Duška Mucala za prvog čovjeka Splitskog ljeta bio je imenovan pok. maestro Bareza. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije