Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izložba

Novi arhipelag mistične 'djevojčice' Dore Mihaljević

dora mihaljević
08.03.2015.
u 13:00

Svaka je umjetnica slobodna u svojim motivacijama, što podrazumijeva i čin destrukcije prema materiji koja naoko ne poznaje destrukciju

Osjetljiva dušica akademske slikarice Dore Mihaljević kao stvorena je za umjetničko prenošenje tananih motiva koje volimo nazivati ženskima, ili sentimentalnima, zaboravljajući i drugu stranu njihove začudnosti u kojoj čak i nema mekoće ili je ona zaklonjena grubljim intervencijama na samoj površini slike.

Svaka je umjetnica slobodna u svojim motivacijama, što podrazumijeva i čin destrukcije prema materiji koja naoko ne poznaje destrukciju, ali na nju uvijek mora računati. More uvijek iznova briše stari raspored školjki i travki koje poslaže po obali. To je stvarni svijet. Ali ni u svijetu mašte nema nedodirljive idile niti konačnog, idealnog rasporeda stvari. I to nam govori izložba Dore Mihaljević u zagrebačkom Pučkom otvorenom učilištu.

O njoj piše i naš akademik Tonko Maroević. Bilježi on kako "suptilna i nježna kromatika, uz kontrastiranje hladnih i toplih tonova, čini motiv ruže bliskim svojevrsnim etidama"... Prepoznaje on u njoj tragove grafičkog umijeća stečenog kod profesora Frane Para. Dora se povučeno bavi opremom knjiga koristeći se grafičkim tehnikama, bakropisom, suhom iglom... Jedva čekamo da napadne platno ekspresivnim koloritom i raspara ga do kraja vlastita zadovoljstva!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije