Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
intervju Kristijan Milić

Izjednačavam žrtvu i agresora? Ma to je bio neki drugi film...

Premijera Broj 55
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/14
20.11.2014.
u 08:15


Sve što je izrečeno nisam doživio kao napade jer ništa od toga nije bilo točno

Nije mi bilo jasno jesu li ljudi gledali ovaj ili neki drugi film – komentira Kristijan Milić nedavne napade nekolicine verbalno agresivnih branitelja koji su optužili njegov film "Broj 55", kao i cijelo vodstvo HRT-a da izjednačava agresora i žrtvu, da nigdje ne prikazuje krunice i "prave motive" zbog kojih su branitelji kretali u Domovinski rat.

Motivi i kompetencija

Potpuno neutemeljeni, pa i namjerno isforsirani napadi dogodili su se na tribini HRT-a o Domovinskom ratu na filmu i televiziji nedugo nakon što je održana svečana uspješna i dirljiva premijera u Pakracu, u čijoj su se okolici dogodili stvarni događaji o kojima "Broj 55" govori: o grupi hrvatskih vojnika koji su se u selu Kusonje 1991. našli u okruženju i cijelu noć borili za svoje živote. Kako je i sam redatelj branitelj, tako je njegovo prozivanje za motive i kompetenciju bilo apsurdno, ali Milić tvrdi da to nije doživljavao kao osobne napade.

– Nisam ih doživio kao napade jer ništa od navedenog nije bilo točno. Vrlo je jasno u filmu tko je agresor i koliko je oružano nadmoćniji, a petokrake nisu u prvom planu jer su srpski vojnici snimani gotovo isključivo iz vizure protagonista. Poslije sam čuo da je projekcija bila dosta loša, ali imam dojam da bi napadi uslijedili i da je bila savršena jer prava meta napada i nije bio film, već vodstvo HRT-a – komentirao je Milić uoči sinoćnje svečane premijere filma koji se od danas prikazuje na redovitom kinorepertoaru.

Film "Broj 55" nastao je kao pilot za seriju od dvanaest televizijskih filmova na temu Domovinskog rata. Serijal je zbog skupoće neko vrijeme bio pod znakom pitanja, no nakon uspjeha filma na festivalu u Puli, gdje je osvojio osam Zlatnih arena, nakon dobrih kritika i očite želje HRT-a da se pozicionira kod branitelja i javnosti putem njega, sasvim je vjerojatno da će "Broj 55" dobiti i svoje nastavke.

– Priča je izuzetno zanimljiva i krajnje potresna. Nekoliko je ključnih elemenata (entuzijazam, herojstvo, izdaja, masakr) koji simboliziraju cijeli Domovinski rat. Na više načina podsjeća i na tragediju u Vukovaru. S dramaturško-filmskog gledišta je idealan jer sadrži gotovo savršeno jedinstvo vremena, mjesta i radnje – objašnjava Milić zašto je baš tragični događaj u Kusonjama uzeo za radnju prvoga filma, ali i zašto je kao redatelj uspio napraviti, kao se često kaže, "prvi pravi ratni film" u smislu efektno snimljenih akcijskih scena.

Sumnja u melodramu

– Sklonost prema tzv. grubljim žanrovima svakako je bitna. Sumnjam da bih mogao snimiti dobru melodramu ili glazbeni film – objašnjava Milić i kao uzore navodi filmove "Apokalipsa danas", "Full Metal Jacket", "Lovac na jelene", "84 Charlie MoPic", "Pad crnog jastreba", "Hamburger Hill" i druge. Ima li Milić ideju koji bi događaj iz Domovinskog rata mogao biti tema sljedećeg filma?

– Spominju se Maslenica i Nuštar. No, teško mi je u ovom trenutku išta prognozirati jer to ionako neće biti moja odluka – kaže Milić, koji čeka da prvi potez povuče HRT.

>> 'Broju 55' Kristijana Milića osam Zlatnih arena

 

Ključne riječi

Komentara 23

Avatar Jure_Trupina
Jure_Trupina
09:32 20.11.2014.

Gledajte ljudi, čovjek je vrlo jasno rekao koji su mu filmski uzori i što želi snimiti. Prema tome odmah se moglo znati da će film biti lišen bilo kakve ideologije, nacionalne ideje, kiča ili patetike i da će biti riječ o čistom ratnom, akcijskom filmu. Redatelj je to davno dao na znanje. Ovo nije ambiciozan film koji želi rastumačiti i prikazati cijeli Domovinski rat kao neki grand-veći-od-života-film - simbol svih nas kojima je stalo do obrane ugleda tog rata. Ovaj film je puno jednostavniji i ne očekujte ne znam kakvu dubinu ili podtekst. Nego dajte da konačno uživamo u činjenici da imamo pravi ratni film o Domovinskom ratu, ne trebaju nam patetična partizanska prenemaganja. Ovo je tek početak, a za velike filmove ima vremena.

DU
Deleted user
09:17 20.11.2014.

Zanima me da li je i koji lokalni četnik koji je poginuo u Kusonjama u podacima Dokumente i Vece evidentiran kao nevina civilna žrtva koje očekuju naknadu štete od strane Hrvatske, ipak je ministarstvu koji se brinu o svima(partizani ,četnici,teroristima,domobranima,udbašima,kosovcima, profesijonalnim jugoslovenima) a ne samo o braniteljima iz Domovinskog rata dodano +19 mil.kuna u proračunu.

FI
fing
08:48 20.11.2014.

Jedva čekam pogledati, prema svemu pročitanom ovo bi trebao biti prvi odličan film o domovinskom ratu nakon duže vremena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije