Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLAZBA

I Zagreb će imati svoj Ring u jubilarnoj Wagnerovoj godini

Mladen Tarbuk
PIXSELL
07.06.2012.
u 15:53

Prvi cjelokupan zagrebački Ring u Zagrebu bi trebao biti postavljen u Dvorani Lisinski od 30. rujna do 3. listopada 2013. Premda bez velikog i skupog scenskog pogona, izvedba ne bi bila samo koncertna

Točno prije pet godina u Lisinskom je održan koncert odabranih ulomaka iz opera i glazbenih drama Richarda Wagnera. Ta je večer ostala u najljepšem sjećanju svima koji su čuli kako uz Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Mladena Tarbuka uloge Wagnerovih bogova i junaka herojski pjevaju Evelin Novak, Kora Pavelić, Ivan Turšić, Krešimir Stražanac i Marko Špehar.

Maratonska tetralogija

Svi su oni danas pjevači s većom reputacijom u inozemstvu nego u Hrvatskoj, a zajednička im je točka studijRichar kod primadone Dunje Vejzović u Stuttgartu. Maestro Tarbuk rekao nam je kako se već tada, nakon te veličanstvene večeri, rodila ideja o zagrebačkoj izvedbi čitavog “Prstena Nibelunga”, maratonske Wagnerove tetralogije. Sutra će biti učinjen prvi korak prema realizaciji silno ambicioznog projekta koji bi Zagreb stavio uz bok najvećih europskih kulturnih metropola koje će Ringom 2013. proslaviti 200. godišnjicu Wagnerova rođenja.

Prvi cjelokupan zagrebački Ring u Zagrebu bi trebao biti postavljen u Dvorani Lisinski od 30. rujna do 3. listopada 2013. Premda bez velikog i skupog scenskog pogona, izvedba ne bi bila samo koncertna.

Redatelj Romanowski

Orkestar bi trebao biti postavljen u parter, a za scensko oblikovanje prostora, uglavnom svjetlom, te režiju bio bi zadužen Christian Romanowski. Pritom je važno istaknuti da bi uz Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a za ukupno četrdeset uloga bio angažirano tek nekoliko inozemnih pjevača. Ostali bi bili domaći čiji izbor maestro Tarbuk i savjetnica čitavog projekta Dunja Vejzović počinju sutra u Studiju Bajsić preliminarnim preslušavanjem naših već afirmiranih, ali i sasvim mladih pjevača.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije