Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Među svjetskom elitom

Hrvatske slikarice uz bok Fridi Kahlo i Dori Maar

Dina Lenković
Foto: www.dina-lenkovic.com
1/2
21.01.2018.
u 08:34

Dina Lenković i Nikolina Petolas u Habartinu leksikonu

Kada 27. siječnja u bečkom Muzeju fantastike u palači Palffy bude predstavljen “Leksikon umjetnica fantastike” profesora Gerharda Habarte, u toj će se knjizi naći i dvije hrvatske slikarice, i to Dina Lenković s četiri reprodukcije i Nikolina Petolas s tri. Habarta je u leksikon uvrstio čak 270 biografija raznorodnih umjetnica iz cijelog svijeta u rasponu od davno umrlih Fride Kahlo i Gale Dali, pa do Wendy Froud Midener koja je stvorila i lik Yode iz popularnih “Ratova zvijezda”.

Uvrštena i autorica Yode

Habarta u svom leksikonu nije zaboravio ni na fotografkinju, ali i slikaricu Doru Maar (odnosno Teodoru Marković) kojoj je posvetio jedan od najdužih tekstova u knjizi, ali, zanimljivo, nije priložio nijednu ilustraciju, nego je tekst o toj Picassovoj muzi ilustrirao tek naslovnicom jedne njezine biografije. Najviše umjetnica zastupljenih u Habartinu Leksikonu je iz Njemačke, Austrije i SAD-a. Habarta je dugogodišnji promicatelj umjetnosti fantastike u srednjoj Europi i veliki poznavatelj fantastičnog realizma, ali i organizator izložbi umjetnika kao što su to Salvador Dalí i Ernst Fuchs te autor zapažene biografije o Fuchsu. Dina Lenković koja je uvrštena u novi Habartin leksikon, bila je uvrštena i u njegov Leksikon fantastike koji je objavljen prije deset godina. U tu je knjigu Habarta iz Hrvatske još uvrstio i najslavnijeg autora hrvatske naivne umjetnosti Ivana Generalića (u leksikonu su se našli njegovi čuveni “Jelenski svati” koji su se svojedobno našli u umjetničkoj zbirci Ivice Todorića u Kulmerovim dvorima), Josipa Generalića, Ivana Rabuzina, Eugena Varzića i Jurja Karakaša. Slika Dine Lenković “Ples na liticama” iz ciklusa Dance macabre nalazi se i u bečkom Muzeju fantastike u kojem je izloženo 150 radova od 120 umjetnika iz cijelog svijeta koji je svoja vrata otvorio 2011. godine.

Slikarica i pjesnikinja Dina Lenković rođena je 1951. u Zagrebu gdje je diplomirala etnologiju i filozofiju na Filozofskom fakultetu. Pohađala je privatne satove kod profesora zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti Marina Tartaglie, a stručno se usavršavala i u Stockholmu i Londonu. Od 1980. godine njeguje kontakte s pripadnicima tzv. Bečke škole kao što su Ernst Fuchs, Arik Brauer i Rudolf Hausner. Izlaže od 1977. godine, a 2000. godine izlagala je i u Londonu (galerija Mall). Objavljena joj je i monografija u kojoj je Silvano Levy naziva “alkemičarkom realne irealnosti”.

Putujuća izložba nadrealizma

Konceptualna umjetnica i fotografkinja Nikolina Petolas rođena je u Zagrebu 1978. Osebujni umjetnički iskaz stvorila je baveći se grafičkim dizajnom, a uključena je i u najveću putujuću svjetsku izložbu nadrealizma koju je pokrenuo portugalski nadrealistički slikar Santiago Ribeiro. Izložba obuhvaća djela sedamdesetak umjetnika, i godinama obilazi niz svjetskih metropola, a u projekt je uključen i pulski kipar Mario Devčić.

U svoj je leksikon žena koje se bave likovnom fantastikom i koji se može nabaviti putem internetske prodaje Habarta je uvrstio i umjetnice iz Srbije i to Milenu Pavlović Barilli, Ševu Ristić tj. Jelicu Živadinović (suprugu poznatog srpskog nadrealista i Krležina prijatelja te Titova veleposlanika u Parizu Marka Ristića), Julijanu Lulu Vučo, Olju Ivanjicki i Sabinu Nore.

Komentara 1

MA
MarkoKosmicki
10:30 21.01.2018.

svaka cas ovo bas niko nemoze napraviti,satiricari,,,pljuc

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije