Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIH

Hrvatska i Turska partneri na 2. bijenalu suvremene umjetnosti

II bijenale Konjic
arhiva
14.03.2012.
u 11:10

Smisao i ideja projekta D-0 ARK Underground jest da se ova velika društvena vrijednost zaštiti od propadanja i da joj se energijom koju umjetnost nosi udahne novi život. U konačnici ARK treba transformirati u Muzej suvremene umjetnosti

Ministarstvo kulture uime Republike Hrvatske službeno je prihvatilo partnerstvo u organizaciji 2. bijenala suvremene umjetnosti "D-0 ARK Underground" koje će se održati u Konjicu (BIH), a svečano otvorenje bit će 26. travnja 2013. godine. Uz Republiku Hrvatsku, zemlja partner u pripremi i organizaciji ovog važnog regionalnog projekta bit će Republika Turska. Objekt D-0 ARK (Atomska ratna komanda) građen je od 1953. do 1979. godine. Njegova je površina 6500 četvornih metara i sastoji se od 12 povezanih blokova. Gradnja i opremanje stajali su četiri milijarde i 600 milijuna dolara, a danas predstavlja objekt od velikog kulturno-povijesnog značaja. 

Smisao i ideja Projekta D-0 ARK Underground jest da se ova velika društvena vrijednost zaštiti od propadanja i da joj se energijom koju umjetnost nosi udahne novi život. U konačnici ARK treba transformirati u Muzej suvremene umjetnosti.

 Vijeće Europe proglasilo je ovaj bijenale kulturnim događajem Europe u 2011. godini.

Direktor projekta Edo Hozić upoznao je ministricu Andreu Zlatar i njene suradnike s projektom naglasivši da su regionalni i poznati svjetski umjetnici, sudjelujući na prvom bijenalu, imali priliku reagirati i ostaviti svoje osobne komentare o razdoblju Hladnog rata.

Više od 40 umjetničkih radova, načinjenih na licu mjesta, ostali su u ARK-u kao osnova nastajanja novog regionalnog kulturnog toponima. Sada su uključeni u skrivene funkcije ovog jedinstvenog prostora i njegove povijesti.

 Na prvom bijenalu, koji je otvoren 27. svibnja 2011., sudjelovala su 44 umjetnika iz 18 zemalja Europe i svijeta, a posjetilo ga je i više od  15.000 ljudi.

 Selektori prvog bijenala, koji je imao naziv "Time Machine – No Network!“, bili su Petar Ćuković (Crna Gora) i Branislav Dimitrijević (Republika Srbija), a kuratorski dio posla majstorski je odradio Branislav Dimitrijević.

 Ministrica Andrea Zlatar Violić čestitala je organizatorima projekta na uspješno organiziranom prvom bijenalu:
– Imala sam priliku razgledati bijenale D-0 ARK Underground i uvjeriti se kako se radi o prestižnom međunarodnom, ali i važnom regionalnom projektu. Jedan od prioriteta ovog ministarstva jest i uključivanje i podizanje na višu razinu regionalne kulturne suradnje, a bijenale je dobar primjer projekta u kojem želimo surađivati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije