Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

HNK Osijek pomaže maturantima učiti za maturu. Pogledajte kako!

Video uradak sastoji se od tri dijela. Za prvi su dio zaduženi su glumci., drugi dio osmišljavaju profesori na način da u obradu djela uključuju i učenike kroz postavljanje pitanja. Učenici daju svoj osvrt, a na kraju, u trećem djelu videa sami profesori referiraju se na odgovore učenika te donose sintezu djela
18. svibnja 2020. u 12:19 0 komentara 246 prikaza
Slavonski Brod: Kazališna predstava Škola za žene Hrvatskog narodnog kazališta Osijek
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Situacija uzrokovana koronavirusom bitno je otežala rad svih kazališta pa i HNK Osijek. U tim okolnostima svoj rad i produkciju HNK Osijek usmjerava kroz druge kanale kako bi došlo do svoje vjerne publike i kako bi dalo svoj doprinos u održavanju života i kulture u ovim teškim uvjetima. Tako su nemali broj svojih predstava i uradaka u suradnji sa Televizijom Slavonije i Baranje (STV), Večernjim listom...emitirali kroz različite komunikacijske platforme.

Budući da godinama HNK u Osijeku surađuje sa svim srednjim školama na području Osječko-baranjske županije, neke od tih škola su uključile u svoj rad i ponuđene online sadržaje koje HNK u Osijeku emitira preko spomenutih kanala pa koriste predstave i inserte iz predstava kako bi učenicima olakšali nastavu hrvatskoga jezika.

Stoga su uprava i dramski ansambl HNK u Osijeku osmislili i projekt „HNK u Osijeku za maturante“, kako bi pomogli maturantima u pripremi državne mature.

Kako se dramska umjetnost i inače bavi oživljavanjem pisane riječi, te joj dodaje dimenziju života na sceni, a svjesni poteškoća s kojima se susreću učenici u raznolikim književnim djelima te dramskim tekstovima, želja im je upravo za njih oživjeti zadane ulomke te im tako približiti sadržaj i omogućiti razumijevanje.

Pomnim odabirom kadrova, snimanjem s više kamera, glazbom i zvučnim efektima, na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku dočarat ćemo zadana djela. Likovi će oživjeti, a glumci će, kao vrsni znalci pisane riječi govoriti o autoru, o djelu i samim ulogama koje tumače, kažu iz kazališta.

Video uradak sastoji se od tri dijela. Za prvi su dio zaduženi su glumci., drugi dio osmišljavaju profesori na način da u obradu djela uključuju i učenike kroz postavljanje pitanja. Učenici daju svoj osvrt, a na kraju, u trećem djelu videa sami profesori referiraju se na odgovore učenika te donose sintezu djela. Videa su dostupna na YouTube kanalu HNK u Osijeku i moći će ih koristiti učenici iz cijele Hrvatske.

Pogledajte proročanski ciklus Zagrebačka slikarica prije korone na slikama predvidjela jezivu sadašnjost

Ovaj spoj glumaca, profesora i učenika omogućit će svim maturantima da dožive i nauče na potpuno drugačiji način zadana djela koja više nisu samo slova na papiru, već postaju žive minijature svjetske i domaće književnosti.

mutni poslovi državne tajnice
USKOK godinu dana prisluškivao kako Rimac tvrtkama sređuje dozvole i poticaje
Aircash
Uspješni
Prvi hrvatski fintech širi poslovanje na tržišta EU: Našu aplikaciju koristi više od 100.000 ljudi, a integrirani smo s velikim hrvatskim kompanijama
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.